CEA MAI MARE ÎNFRÂNGERE DIN ISTORIA ISLAMULUI

Pe 10 ianuarie, 1475, are loc Bătălia de la Podul Înalt, unde oastea lui Ștefan cel Mare a zdrobit categoric armatele otomane conduse de Suleiman Pașa.

Lupta de la Vaslui, Podul Înalt, a fost o victorie strălucită, care a dus faima domnului în Europa. Papa Sixt al IV-lea, numindu-l principele creștinătății, i-a scris lui Ștefan:
„…faptele tale săvârșite până acum cu înțelepciune și vitejie contra turcilor necredincioși, dușmanii noștri, au adus atâta celebritate numelui tău, încât ești în gura tuturor și ești de către toți foarte mult lăudat.”

Forțe participante:

Oastea lui Ștefan cel Mare: 40.000 moldoveni + 5.000 secui + 1.800 unguri + 2.000 polonezi
Oastea lui Suleiman Pașa: 100.000 otomani + 17.000 munteni + 20.000 bulgari

Unele surse italiene și austriece indică pierderea de către turci a 45.000 de oameni, a 100 de steaguri, întreaga artilerie și capturarea a 4 comandanți. Cronicarul turc Sa’s ed-Din chiar scrie că armata turcă a pierdut majoritatea oamenilor. Cronicarul Jan Stricovschii indică o cifră totală de 100.000 de morți. Căpeteniile de seamă prinse au fost lăsate în viață, dar au fost trimise ostatici la diferiți principi europeni. Singurul eliberat a fost fiul unei căpetenii, Isac (Sac) pașa. – Dragos Galbur

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *