Cea mai bogata tara din lume. Salariul mediu anual depaseste 100 000 de euro

Există în lume o țară unde salariul mediu este de peste 100.000 euro/an, beneficiezi de pensie fără nici o contribuție, electricitate și apă gratuite. Asta este viața în cea mai bogată țară din lume.

Qatar. Cu o populație aproape cât cea a Bucureștiului (1,9 milioane), cândva unul dintre cele mai sărace state ale Golfului, Qatarul este azi cea mai bogată țară din lume. Petrolul exploatat cu succes, începând cu anii ’40, a fost, la propriu, combustibilul care a alimentat dezvoltarea economică a ţării. Însă, deşi din poziţia de prim exportator de gaze naturale la nivel mondial Qatarul le-a asigurat cetăţenilor săi unul dintre cele mai confortabile moduri de trai din lume, nu a reuşit să le asigure şi fericirea.

qatar-pearl_web

Din punct de vedere statistic, în Qatar nu există oameni săraci. Rapoarte oficiale, cum este cel al Băncii Mondiale, arată că rata populaţiei sărace din acest stat este exact 0%. Educaţia în Qatar este gratuită. La fel şi accesul la servicii de sănătate. Cetăţenii beneficiază de numeroase oferte de muncă. Statul este garantul pentru locuinţe şi le subvenţionează consumul de apă şi de electricitate. Statistici ale CIA arată că în Qatar rata şomajului este de doar 0,5%, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor este cel mai mare din lume la ora actuală, depăşind state precum Elveţia sau Luxembourg.

Însă, aşa cum nota analistul BBC Matthew Teller, „abundenţa a creat propriile probleme”. Cei familiarizaţi cu atmosfera din Qatar îi dau dreptate: „este uluitor pentru absolvenţi să aibă de ales între 20 de oferte de lucru după ce termină facultatea,” spunea un profesor universitar din Qatar.

CITESTE TOT ARTICOLUL AICI
VEZI SI: A plătit 11.000 de LEI pentru a-şi putea ÎNMATRICULA maşina AŞA. Vezi şi tu CE COMBINAŢIE DE LITERE a ales .
13 vizualizări

Susțineți presa independentă. Ne puteți sprijini printr-o donație prin PayPal:

LASA UN COMENTARIU