Ce trebuie sa stii cand te prinde un radar?

radar2

În momentul în care poliţistul vă opreşte pentru depăşirea vitezei, la cererea dvs., el TREBUIE să aibă asupra lui şi să vă prezinte: certificatul de omologare a aparatului radar de către Biroul Român de Metrologie Legală, buletinul de verificare metrologică în termen de valabilitate respectiv 12 luni de la data efectuării verificării şi autorizaţia de operator radar pentru cel care vă încheie procesul-verbal. Lipsa oricăruia din aceste documente trebuie prevăzută de dvs. la rubrica „alte menţiuni” şi este caz de nulitate absolută a procesului-verbal.

Poliţiştii nu au voie să meargă cu radarul mobil oprit şi să-l pornească atunci când dvs. sunteţi foarte aproape de el. Aparatul radar, conform normelor metrologice, are o funcţie de autotestare care se face automat la fiecare pornire a aparatului. Cât timp în partea stângă14jos a fotografiei apare litera „T” aparatul radar nu şi-a terminat autotestarea şi conform normelor măsurătorile nu pot reprezenta probe pentru aplicarea legislaţiei rutiere (mai apare şi o dungă albă care este exact peste ultima cifră din viteza prevăzută pe mijlocul fotografiei). De asemenea, tot conform normelor metrologice, poliţiştii nu au voie să folosească aparatul radar scos de pe suport deoarece nu se respectă unghiul de incidenţă şi nici nu au voie sa folosească un paravan pe care să-l ridice la apropierea autovehiculului.

Aparatul radar de tip staţionar nu poate fi amplasat în apropierea unei surse puternice de radiaţii electromagnetice, adică un stâlp de radio, televiziune, telefonie mobilă sau, cel mai des, o instalaţie electrică de înaltă tensiune. Normele pentru proiectarea şi amplasarea unei locuinţe prevăd pentru evitarea poluării electromagnetice amplasarea locuinţei la cel puţin 200m de o reţea electrică de înaltă tensiune. Deci, aparatul radar trebuie să fie cel puţin la 200m de instalaţia electrică de înaltă tensiune, în afara câmpului electromagnetic. Aparatul radar staţionar are lungimea fasciculului de 400-500m. Dacă acest fascicul este îndreptat spre instalaţia electrică de înaltă tensiune în timpul măsurării ceea ce se poate determina foarte uşor din fotografie, atunci distanţa la care trebuie să fie amplasat aparatul radar staţionar creşte până la 400-500m funcţie de unghi.

Dacă în fotografiile depuse în instanţă drept probe de către Poliţie apar mai multe autovehicule simultan, verificaţi în toate fotografiile distanţa dintre dvs. şi celelalte autovehicule. Daca aceasta scade de la prima fotografie la a doua, atunci nu dvs. aveaţi viteza cea mare din toate şi este clar că se încalcă normele metrologice care prevăd că măsurătorile nu pot constitui probe dacă circulă simultan mai multe autovehicule şi nu se poate determina CLAR autovehiculul vizat.

Ordonanţa 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor prevede că agentul care constată contravenţia se numeşte agent constatator. Agentul constatator este şi cel care aplică sancţiunea, altfel procesul-verbal este lovit de nulitate absolută. Deci, dacă un agent constată contravenţia, dar procesu-verbal este întocmit de un alt agent (situaţia în care se transmite viteza prin staţie), procesul-verbal este nul, nu are nici o valoare şi în urma contestaţiei dvs. instanţa îl va anula, va anula şi amenda şi punctele.

Camerele digitale amplasate pe drumuri nu sunt omologate de Biroul Român de Metrologie Legală (BRML) şi nu pot fi folosite pentru determinarea vitezei legale, ci doar pentru probarea unei depăşiri neregulamentare, trecerea pe roşu la semafor şi altele de acest gen. Sistemul omologat de BRML este principiul buclei inductive: în asfalt sunt amplasaţi doi senzori electromagnetici la o distanţă de 5 metri unul de celălalt. La trecerea prin dreptul primului senzor acesta imprimă autovehiculului o amprentă magnetică unică. La trecerea prin dreptul celui de-al doilea senzor acesta calculează viteza şi dacă este mai mare decât cea legală, trimite comanda către camera digitală care face fotografia din spate. Camerele care sunt prevăzute cu buclă inductivă sunt doar 6 din cele 49 amplasate până în prezent şi ele se află pe DN1 la: Balotesti, Ciolpani, Puchenii Mari, Barcanesti, Comarnic, Sinaia. Camerele digitale din oraşe niciuna nu are buclă inductivă. Se observă foarte uşor care camere au şi bucle inductive prin faptul că, pe fiecare sens, în dreptul camerelor respective lipite de asfalt, în exteriorul asfaltului, sunt două porţiuni de beton de circa 30cm/15cm, la circa 5m una de cealaltă, în care sunt încastraţi senzorii.

VEZI SI: NU va mai lasati PACALITI de Politia Rutiera atunci cand va opreste!

5 comments

 1. Nu mai învățați oamenii numai prostii!!! Sa stea radarul din km în km, pana ne civilizam. Învățați ca trebuie sa conducem preventiv, ca trebuie sa respectam regulile de circulație și sa ne respectam unii pe alții. Este foarte rău ca Politia Romana nu face razii în toate localitățile sa-i prinde pe cei beți, drogați și pe cei care depășesc viteza legala, îți taie fața sau îți dau flash-uri doar pentru ca pot și vor ei.
  Haideți sa ne civilizam întâi, sa-i scoatem pe umflații ăștia din birouri pe teren, ca sa facă ordine pe străzi și apoi sa întrebam dacă are și ce are polițistul asupra lui.

  • Hai sa avem drumuri pe care sa mergem normal, nu cu 50km/ora. Hai sa nu mai pandeasca politia ca hingherii. Hai sa-i penalizeze pe vitezomani, nu pe aia care depasesc cu 5 km/ora viteza legala. Hai sa nu mai vorbim prostii, Madaline.

  • Bravo Madalin! Ai mare dreptate. Plus ca inafara de legitimatie (insigna mai) nu poti cere altceva, poti trece la obiectii pe proces ce vrei tu, si il poti contesta in instanta. Stabilesc ei acolo cine cata dreptate are sau nu. Cam atat, restul sunt aberatii…

 2. Trebuie sa stii ca ai depasit viteza, sa-ti ceri scuze si ,daca politaiul decide sa te amendeze, sa platesti amenda.
  Pentru cei ce stiu altceva ar fi bine sa li se dea si o mama de bataie ca sa nu mai circule cu 100 km/ora in localitate.
  Poate astfel se mai reduc accidentele cu victime…

 3. "Cât timp în partea stângă jos a fotografiei apare litera „T” aparatul radar nu şi-a terminat autotestarea" – numai prostii si expirate pe deasupra in articolul vostru de toata jena – noile radare cu care sunt dotate MCV-urile in general au functia pop-up care permite operatorului sa masoare si sa inregistreze instantaneu viteza vehiculului precum si fotografierea acestuia ca sa nu mai mentionez ca acest fapt se poate efectua si din masini neinscriptionate inclusiv din mers….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *