GENERAL

CE SUNT, DE FAPT, RACHETELE KINJAL, „PUMNALUL” NUCLEAR AL RUSIEI

racheta kinjal 1 scaled e1647708376705

Retorica nucleară s-a regăsit în discursul Moscovei încă din primele zile ale invaziei din Ucraina. Cel care a dat tonul a fost chiar Vladimir Putin, care anunța, la începutul războiului, că a ordonat punerea în stare de alertă a forțelor strategice, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.

Încă de atunci, atât Vladimir Putin, cât și alți lideri de la Moscova au invocat, în diferite momente, capacitatea nucleară a Rusiei. Recent, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a anunțat că, în cazul unui război nuclear, Rusia ar distruge țările NATO în jumătate de oră.

Rogozin este cunoscut pentru declarațiile sale șocante însă, în ultimele comentarii făcute pe canalul său de Telegram, nu a precizat dacă anunțul se referea la anumite țări NATO sau la toate. Acesta a adăugat că Rusia nu poate permite un astfel de război, deoarece “consecințele schimbului de lovituri nucleare vor afecta starea Pământului nostru”.

„NATO duce un război împotriva noastră”
Totodată, șeful agenției spațiale ruse a acuzat NATO că poartă un război împotriva Rusiei și a ales să elaboreze propria definiție a operațiunii militare speciale a Rusiei, termen folosit de liderul de la Kremlin pentru atrocitățile din Ucraina.

Acesta a adăugat că Rusia va trebui “să învingă acest inamic mai puternic din punct de vedere economic și militar, cu mijloace armate convenționale.”

“NATO duce un război împotriva noastră. Ei nu au anunțat-o, dar asta nu schimbă nimic. Acum este evident pentru toată lumea”, a mai spus Dmitri Rogozin.

În lipsa rachetelor convenționale, Rusia a recurs la „super-armă”
Planurile nu au mers așa cum au fost stabilite încă de la început, iar armata rusă a avut mari pierderi de echipamente atât în luptă, cât și din cauza problemelor logistice. Astfel, din lipsa stocurilor de rachete convenționale, rușii au trecut la atacurile cu rachetele sofisticate, mai exact, proiectilele hipersonice Kinjal, despre care s-a spus în mai multe rânduri că ar fi „super-arma”de care dispune Vladimir Putin. Acestea au fost folosite de câteva ori în Ucraina, încă de la începutul războiului.

Armata rusă a avut mari pierderi de echipamente în Ucraina, inclusiv avioane
Racheta Kinjal, Kh-47M2 Kinjal, numită și pumnal este o rachetă aer-sol hipersonică balistică rusă care poate transporta ogive nucleare și se numără printre cele mai noi dotări ale armatei ruse. Poate transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare și poate fi lansată de la bombardiere Tu-22M3 sau interceptoare MiG-31K.

Are viteza Mach 10, adică 12.000 de kilometri pe oră, ceea ce o face aproape imposibil de detectat și doborăt și are capacitatea de a efectua manevre evazive în fiecare etapă a zborului său. Acest tip de rachete hipersonice zboară cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât sunetul și pot fi înarmate cu explozivi care provoacă daune semnificative, doar prin simpla lovire a țintei.

Sute de incursiuni de antrenament
Față de rachetele convenționale, cele Kinjal sunt considerate mai manevrabile și mai capabile să evite interceptările din partea apărării aeriene.

Potrivit oficialilor ruşi, Kinjal poate atinge cu precizie ţinte aflate într-o rază de acţiune de peste 2.000 de kilometri. Asta dacă sunt lansate de la sol. Dacă sunt montate şi lansate de pe avioanele de luptă MiG-31, atunci distanţa la care pot lovi creşte considerabil. Acest tip de rachetă a fost utilizată de mai multe ori la exerciții, încă de la primul test reușit din anul 2018.

În mai 2018, zece MiG-31K capabile să folosească rachete Kinjal erau în serviciu de luptă experimental și gata să fie desfășurate. Până în decembrie în același an, aeronavele înarmate cu rachete Kinjal au efectuat 89 de ieșiri peste Marea Neagră și Marea Caspică.

Până în februarie 2019, echipajele transportatoarelor de rachete MiG-31K Kinjal au efectuat peste 380 de incursiuni de antrenament cu racheta, dintre care cel puțin 70 au folosit realimentarea aer-aer. În august 2019, proiectilele hipersonice Kinjal și-au făcut debutul public în timpul concursului internațional Aviadarts.

Pentru ce a fost concepută racheta balistică Kinjal
Racheta balistică Kinjal este concepută pentru a lovi navele de război ale NATO care reprezintă o amenințare pentru sistemele strategice de rachete din Rusia, dar și pentru a distruge sistemele NATO de apărare antirachetă cunoscute sau planificate din SUA.

În timpul invaziei ruse în Ucraina, Rusia a folosit în premieră rachetele Kinjal în luna martie, pentru a distruge un depozit subteran de arme și muniții aeriene al forțelor armate ucrainene, în vestul Ucrainei, dar și un depozit de combustibil în Konstantinovka. În acest sens, președintele american Joe Biden a confirmat că este aproape imposibil să oprească această rachetă.

Potrivit rapoartelor, pe 9 mai, rușii ar fi folosit din nou rachetele hipersonice Kinjal, prin intermediul aeronavelor rusești Tu-22, către ținte din orașul port Odesa.

“Trei rachete Kinjal-noile rachete hipersonice ale Rusiei- au fost trase dintr-un avion și au lovit o țintă a infrastructurii turistice”, a declarat Sergey Bratuchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale Odesa.

Ce sunt rachetele hipersonice Avangard
Pe de altă parte, rușii au susținut că au lovit Hotelul ”Grand Pettine”, care ar fi fost baza mercenarilor străini din Ucraina. De asemenea, un centru comercial a fost lovit de șapte rachete, potrivit Comandamentului Operațional de Sud al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Rachetele Kinjal nu sunt singurele astfel de arme pe care armata rusă le are la dispoziţie. Rachetele Avangard sunt rachete hipersonice cu planor, ceea ce se traduce prin faptul că îşi pot schimba direcţia la viteze uriaşe. În acest caz devin practic imposibil de interceptat sau, așa cum le spune și liderul Vladimir Putin, invizibile. În anul 2018, când au fost testate, președintele Rusiei a spus că progresul tehnologic atins cu realizarea rachetei Avangard este comparabil cu cel al dezvoltării primului satelit artificial al Pământului, celebrul satelit Sputnik.

Rachetele hipersonice Avangard ating o viteză de 27 Mach, adică de 27 de ori viteza sunetului, şi pot atinge ţinte aflate la 6.000 de kilometri distanţă. După ce au fost testate în anul 2018, în 2019 au fost date în folosință. Și acestea, pot transporta și încărcătură nucleară.

Pe lângă acestea, rușii dispun și de rachetele Zircon. Acestea pot fi lansate de pe navele de atac sau de pe submarine.

Ele ating viteze de Mach 9 și pot lovi țintele de pe uscat. Primul test oficial al acestor rachete a avut loc la finalul anului 2021, deși presa internațională susține că rușii au testat hipersonicele Zircon încă din octombrie 2020.

Alături de Rusia, China, SUA și cel puțin alte cinci țări din lume lucrează la tehnologia rachetelor hipersonice.

Documentarea acestui material a fost realizată de GÂNDUL.RO.

Sursa: cancan.ro

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.