Ce spune Ministerul Apărării Naţionale despre o posibilă MOBILIZARE a rezerviştilor şi RECRUTARE a tinerilor

armata-romana
Într-un comunicat dat publicităţii vineri, Ministerul Apărării Naţionale “infirmă categoric” faptul că există un proces de mobilizare a rezerviştilor sau de recrutare a tinerilor.

Într-un comunicat dat publicităţii vineri, Ministerul Apărării Naţionale “infirmă categoric” faptul că există un proces de mobilizare a rezerviştilor sau de recrutare a tinerilor.

Potrivit sursei citate, documentul la care presa a făcut referire actualizează modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare, pentru efectuarea vizitei medicale.

Acest demers este unul legal şi prevede în mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document, se mai arată în comunicatul Ministerului Apărării Naţionale.

“Măsura legislativă nu are nicio legătură cu eventuale evoluţii în mediul de securitate, în vecinătatea României. Referitor la aprecierile privind capacitatea operaţională a Armatei sau implicarea României în vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apărării Naţionale precizează că acestea sunt speculaţii şi trebuie evitată căderea în capcana unui război psihologic. Armata României este în măsură să-şi îndeplinească îndatoririle stabilite prin Constituţie, pentru asigurarea securităţii naţionale şi îndeplinirea obligaţiilor internaţionale asumate de România în plan militar. Ca membră a NATO, România ia toate măsurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregătită să contribuie la realizarea obiectivului fundamental al NATO, apărarea spaţiului comun aliat”, mai arată MApN.

Citiți și:  România cumpără 32 de avioane F-16 din Norvegia cu 450 de milioane de euro (DOCUMENT)

Ce a apărut în Monitorul Oficial şi ce spune preşedintele Băsescu

În Monitorul Oficial a fost publicat modelul certificatului medical pe care toţi tinerii sunt obligaţi să-l deţină la recrutare, în perioada stării de război. Conform prevederilor legale, în cazul mobilizării sau a războiului, sunt obligaţi să îndeplinească serviciul militar toţi bărbaţii apţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani.

Ordinului publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, a fost emis de MApN, MJ, SRI, SPP, MAE, MS, SIE şi STS şi aprobă modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie, ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare.

Citiți și:  VIDEO | Echipajul unei aeronave militare și-a văzut „îngerul păzitor”

„Procedura este una standard, aplicabilă în toate ţările NATO”, a anunţat şi preşedintele Traian Băsescu, în cursul zilei de joi. “Până la sumit-ul NATO din septembrie se vor lua decizii importante: redistribuirea resurselor militare NATO în ţările baltice, Polonia, România. Legea privind rezerviştii e o soluţie discutată. S-a pus problema unei analize a capacităţii noastre de a chema rezerviştii sub arme. Avem o mare problemă, pentru că foarte mulţi rezervişti sunt la muncă în străinătate. Va trebui să ne refacem capacitatea de a ne aduce rezerviştii sub arme dacă e nevoie”, a precizat preşedintele.

AŢI FĂCUT ARMATA? RĂSPUNDEŢI MAI JOS

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *