Se lasa cu scântei. Ce se întâmplă cu persoanele care se întorc în țară de sărbători. Rafila: „E o nebunie”

Conflict în ședința de guvern de vineri, 3 decembrie. Oficialii s-au întrunit de urgență pentru a dezbate noi măsuri ce trebuie aplicate pe fondul răspândirii noii tulpini a virusului SARS-COV-2, Omicron. Tensiunile au avut loc chiar între șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în urma unei propuneri venite pe baza unui document furnizat de Institutul Național de Sănătate Publică.

S-a lăsat cu scântei în ședința de guvern de vineri. Raed Arafat a propus o măsură de ultim moment, care vizează inclusiv persoanele vaccinate împotriva bolii COVID-19, care se întorc în această perioadă în țară. Propunerea a fost, însă, refuzată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a susținut că România s-ar confrunta cu un adevărat haos dacă aceasta va fi aplicată.

Test negativ sau carantină pentru vaccinați
Șeful DSU a cerut ca, începând de duminică, 5 decembrie, toate persoanele care vin din străinătate în România să prezinte un test negativ la boala COVID-19, indiferent dacă sunt vaccinate sau nu astfel încât să poată fi evitată carantinarea. În caz contrar, acestea ar trebui să intre în izolare.

Propunerea a fost, însă, refuzată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a susținut că o astfel de măsură ar genera un adevărat haos, în ciuda faptului că ea a fost făcută pe baza unui document al Institutului de Sănătate Publică. „E o nebunie!”, ar fi spus Alexandru Rafila în legătură cu propunerea lui Arafat, potrivit surselor Antena3.

Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră pentru români chiar înainte de sărbătorile de iarnă
„În primul rând, facem un disclaimer. Am citit în presă că au fost discuții aprige la guvern, în care a fost implicat și domnul Grindeanu, dânsul nu a avut niciun fel de opinie referitoare la acest subiect, pe care nu îl stăpânește. Nu a existat nicio dezbatere în contradictoriu. Au fost analizate propunerile care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în UE care să reducă riscul de transmitere a acestei noi tulpini.

Este importantă și aplicabilitatea acestei măsuri. Dacă acum, în perioada sărbătorilor, trebuie să testăm zilnic 100.000 de persoane, nu poți să faci acest lucru dacă discuți și despre prelevarea probei de la domiciliul pacientului. (…) Nu am avut niciun fel de dispută cu domnul Raed Arafat. Am discutat cum putem să adoptăm și noi niște măsuri ca să limităm sau să întârziem transmiterea noii tulpini Omicron. Mai devreme sau mai târziu, ea va circula (n.r. și în România).

Poziția mea este să găsim o soluție care să fie aplicabilă și dacă există țări din care riscul de transmitere către România e mai mare, să găsim o soluție. Nu pot să vă spun în momentul de față, pentru că avem încă discuții cu INSP”, a declarat Alexandru Rafila, după ședința de guvern.

Pacienții suspecți vor fi testați gratuit de medicii de familie
Ministrul Sănătății a mai anunțat că autoritățile își propun să dezvolte capacitatea de testare a românilor potențial infectați cu virusul SARS-COV-2 la medicii de familie. „Cred că a fost o discuție care conturează o rezolvare rapidă a acestei probleme”, a spus ministrul Sănătății.

Potrivit președintelui Asociației Naționale pentru Medicina de Familie, va exista un pachet financiar pe care Casa Națională sau Ministerul Sănătății îl va achita pentru testare astfel încât românii să nu suporte cheltuieli suplimentare. Toți pacienții care doresc să se testeze împotriva bolii COVID-19 o vor putea face.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *