Ce risca femeile tinere care fumeaza mult. Cercetatorii trag un semnal de alarma

Femeile sub 40 de ani care sunt fumatoare risca sa faca o anumita forma de cancer de san, sustin specialistii. In mod normal, aceasta boala este mai rar intalnita la pacientele tinere.

Potrivit unei cercetari recente, femeile cu varsta intre 20 si 44 de ani, care fumeaza un pachet de tigari zilnic, timp de 10 ani, au un risc mult mai mare de a face cancer mamar. Riscul creste cu 60% in comparatie cu femeile care fumeaza mai putin.

Este vorba de o forma mai putin agresiva de cancer mamar, numit cancer estrogen-receptor pozitiv, dar care este foarte des intalnita. Cercetarea a fost realizata de Centrul pentru Studierea Cancerului Fred Hutchinson din Seattle.

Pana acum, studiile privind legatura dintre fumat si cancerul de san la femeile foarte tinere au oferit doar rezultate controversate, neclare.
Medicul Christopher Li, care a coordonat cercetarea, sustine ca acum are dovada ca aceasta forma de cancer este categoric influentata de fumat. Interesant este ca aceasta legatura apare numai in cazul unui anumit tip de cancer mamar.

Li a analizat datele unor paciente diagnosticate cu cancer de san intre anii 2004-2010. Dintre acestea, 778 au fost diagnosticate cu forma de cancer mamar estrogen receptor pozitiv, iar 182 cu forma mai rara, dar mai agresiva de cancer tip triplu-negativ.

Specialistii cred ca anumite substante din tigari actioneaza ca un estrogen, declansand astfel aceasta forma a bolii.

In Statele Unite, o femeie din 8 va fi diagnosticata cu cancer la un moment dat. Riscul este mult mai scazut in cazul femeilor tinere, sub 40 de ani.

Sursa: Business insider

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.