Ce mancau romanii pe vremea lui Ceausescu: o jumatate de paine pe zi, un litru de ulei pe luna si pui cat porumbeii

ceausescu0

O jumătate de pâine pe zi, un litru de ulei și un kilogram de zahăr pe lună. Aceasta era porția românilor, stabilită sub regimul lui Ceaușescu. Puii vânduți la alimentarele comuniste aveau greutatea unui porumbel. Românii își făceau pile și relații pentru a căpăta marfa „pe sub mână”. Proviziile de alimente erau considerate speculă și se pedepseau cu închisoarea.

Timp de un deceniu, timp în care Ceaușescu dorea să achite întreaga datorie externă în avans, singurul mod prin care se puteau face economii erau soluțiile creative prin care se lua hrana de la gura oamenilor: raționalizarea pâinii (introdusă în 1982), cartelele pentru zahăr și ulei, altfel pentru fiecare categorie de populație (primeau mai mult cei de la orașe, de exemplu).

O măsură la fel de creativă a fost programul științific, creat la ordinul dictatorului, numit ,,Programul de alimentație științifică a populației”, adoptat de specialiștii din Comitetul Central în anul 1982, prin care se stabilea necesarul de calorii, inclusiv ce greutate standard aveau și trebuiau să aibă românii.

Clasa Muncitoare avea, prin decret, nevoie doar de 2.700-2.800 calorii, ceea ce însemna că un om trebuia să primească anual maxim 60/70 de kilograme de carne, 8 kilograme de pește, 210 litri de lapte, 260 ouă, rația anuală fiind la fel de mică și în cazul legumelor și fructelor.

Porțiile se controlau astfel: capul familiei mergea la magazin și își dovedea domiciliul și identitatea prezentând cartela de imobil. S-a început o campanie împotriva țăranilor, în 1982, orășenilor li se spunea că primesc pâine pe cartelă pentru ca țăranii să nu poată cumpăra prea mult. În fiecare zi, vânzătorii bifau dacă oamenii își primeau rația.

,,O pilă în comunism este mai valoroasă decât o moşie în capitalism”, acesta era principiul sfânt în Comunism, deși un decret amintește, conform adevărul.ro, următoarele: ,,Personalul unităţilor comerciale este obligat să vândă cumpărătorilor produsele alimentare prevăzute la art. 1 numai în cantităţile şi condiţiile stabilite de consiliile populare. Nerespectarea prevederilor alin. 1 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”

Pui cât porumbeii, banane numai la Crăciun (iar atunci necoapte) și pile pentru orice. Așa își amintesc comunismul cei care nu sunt nostalgici după echilibrul lui înșelător care scurta libertatea la minimum. Celebra coadă românească într-un loc unde nimeni nu știe ce se vinde, este deja proverbială…

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

loading...

13 comentarii la „Ce mancau romanii pe vremea lui Ceausescu: o jumatate de paine pe zi, un litru de ulei pe luna si pui cat porumbeii

 • 1 iunie 2016 la 17:27
  Permalink

  Nu a murit nimeni de foame în acea vreme. Mai mulți morți de foame sunt în ziua de azi. În afară de țigănia de la TV ce ați căpătat în prezent ? SĂRĂCIE. Sunt de toate dar nu ai cu ce lua.

  Răspunde
  • 18 septembrie 2017 la 04:06
   Permalink

   Pãi tot voi derbedei comunisti si tigani conduceti România si dupã 1989!

   Răspunde
  • 9 noiembrie 2017 la 17:23
   Permalink

   dacă stă în fața bisericii sau in localurile pentru săraci, nu moare de foame nici azi. Acum avem parte de rahat mediatic zilnic, atunci tot rahat era, da numa 2 ore pe zi (de fapt programul cu 2 ore apare dupa 1985 și numai de luni pana vineri

   Răspunde
 • 2 iunie 2016 la 21:37
  Permalink

  Majoritatea romanilor aveau lazi frigorifice si nu le tineau ca mobilier. Perioada dificila a fost dupa 1981, dar numai prostii si puturosii nu se descurcau, se putea face rost de orice, numai sa cauti, nu sa astepti sa ti se dea. Daca era asa de rau, de ce se spune acum de gustul de alta data al diferitelor alimente?
  Induceti o stare de minciuna voita, dar nu mai se inghite.

  Răspunde
  • 17 septembrie 2017 la 03:18
   Permalink

   Ca si astazi ciocolata la unii , Alexandrion la altii, ca doar toti trebuie sa Tarim!!! Ha,Ha….

   Răspunde
  • 18 septembrie 2017 la 04:08
   Permalink

   Mãi derbedeu si fost chiabur comunist, România voastra comunista a fost un Rãhat fata de Germania capitalista, derbedeule balcanic!

   Răspunde
 • 17 septembrie 2017 la 03:12
  Permalink

  Din pacate puii " porumbel" erau " Tacim" adica oase daca aveai " fericire a" sa ajungi la rind inainte de a se termina, Adevarat doar in ultimii ani, desi nu exista scuze pentru ce a ce a fost ATUNCi dar nici pentru ce a ce este ACUM

  Răspunde
 • 7 noiembrie 2017 la 12:44
  Permalink

  nu fac apologia regimului comunist si nici nu sunt nostalgic, dar MANCATI K…T !!!!! ERAU MULTE RESTRICTII, DAR NU AM FACUT FOAMEA SI MERGEAM IN FIECARE AN IN CONCEDIU !!! ACUMA N'AM LUAT CONCEDIU DE 17 ANI !!!!!! CUMPAR CARNE SI LACTATE DE LA RAIONUL CU REDUCERI !!! IN PLUS AM PUTUT SA ECONOMISESC DIN SALARIILE CUMULATE ALE FAMILIEI , SA DEPUN CEC PTR MASINA !!!!! ACUMA DE ABIA AM REUSIT SA IAU O MASINA ESCOND-HAND DUPA CATIVA ANI DE ECONOMII , IN TIMP CE HOTII DE CONDUCATORI SI ODRASLELE LOR SE LAFAIE IN MASINI DE ZECI-SUTE DE MII DE EURO SI NE BAGA PE GAT LEGI SA NU PUTEM ACCEDE NICI MACAR LA O MASINA MODESTA !!!!!!!! ????????????????????

  Răspunde
  • 7 noiembrie 2017 la 23:42
   Permalink

   Place ! mai putin literele mari . Sa facem o medie de litri de lapte pe zi pe copil in crestere in regimul actual. Sa vorbim de ponderea cu care folosim produse de igiena , atunci vs. atunci vs alte tari in orice vreme……

   Si hai inapoi la munca, nu la intins mana ! :)))))

   Răspunde
  • 9 noiembrie 2017 la 17:25
   Permalink

   de, învață să furi ca ei. Sau 3 milioane de români au ales altă viață

   Răspunde
 • 7 noiembrie 2017 la 23:02
  Permalink

  Interesant! Astăzi, medici nutriționiști români, recunosc că Programul de alimentație științifică a populației elaborat de Iulian Mincu ( senator român în legislatura 1992-1996, deputat în legislatura 2000-2004, fost membru al Academiei de Medicină, ministru al sănătății în perioada 1992-1996 și medic al lui Ceaușescu) este exact alimentația de care un om normal are nevoie zilnic și este cea mai sănătoasă formă de hrănire. Ori ce altfel de derapaj alimentar duce la obezitate și nenumărate boli. Întrebarea care se pune: Care alimentație era în avantajul poporului,aceea de atunci sau asta de acum?

  Răspunde
  • 9 noiembrie 2017 la 17:29
   Permalink

   este treaba mea ce și cât mănânc, nu trebuie să stau 2 ore la coadă la portocale și 30 minute la Pepsi (1985). Poate calculul alimentației raționale era corect, dar nimeni nu-l respectă nici azi nici atunci. După 27 de ani a apărut meteahna comunistă a obligării (să interzicem, să amendăm, etc), ceea ce este periculos. Omul trebuie să fie liber să-și aleagă soarta

   Răspunde

Lasa un comentariu