Ce mânca Nicolae Ceaușescu în noaptea de Revelion

Puțină lume știe faptul că cei doi dictatori, Nicolae si Elena Ceausescu, preferau mâncărurile tradiționale la masa de Anul Nou. Defapt mulți dintre noi ne aducem aminte de serile reci, fără căldură, de cele două ore de program tv și de cozile interminabile și rațiile, chiar și în ziua și seara de Revelion.

Cei doi petreceau de Anul Nou la cabanele partidului sau la București, înconjurați de activiști de partid, de cei apropiați, cu mese pline și îmbelșugate, în timp ce românii de rând se chinuiau cu rațiile de salam cu soia.

“Nici nu se comparau rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare.

Dacă lipseau era vai şi-amar! Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a scris Mihaela Moraru, nepoata lui Nicolae Ceauşescu, în memoriile sale.

În fiecare an, fie de Crăciun, fie de Revelion, Nicolae Ceaușescu îi făcea un singur cadou soției sale, așa cum își amintește și Camil Roguski, arhitectul personal al celor doi dictatori.

”Pe ei nici nu-i interesau cadourile. Mai făceam câte o ex­pozitie cu ele, dar de multe ori nici nu veneau să le vadă. De fiecare data Ceauşescu îi lua Elenei câte un buchet de flori”, msusţine Camil Roguski.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

loading...

Lasa un comentariu