Ce înseamnă să fii ţigan ?

dani-mocanu

Să fii negru la culoarea pielii ? Nici cântăciosul din videoclipul de mai jos şi nici tipa îmbrăcată ţigăneşte nu sunt cu piele închisă. Până şi eu am pielea mai închisă la culoare decât ţâţele tipei din videoclip.

Să cânţi manele ? Ştiu o grămadă de români care cântă mai bine ca ţiganii manele. Deci nu e un criteriu.

Să afişezi opulenţă, extravaganţă, maşini scumpe ? majoirtatea ţiganilor pe care îi cunosc sunt oameni amărâţi, sunt puţini ţiganii cu bani mulţi (ca şi românii, de altfel).

Atunci, ce înseamnă să fi ţigan ? Să fii şmecher ? tare în gură ? gălăgios ? să vorbeşti ţigăneşte ? Să te ţii în cârd cu ai tăi, să respecţi regulile clanului din care faci parte ? Să faci bani fără să munceşti, din şmecherii ?

Mie mi se pare că de treburile astea e mândru individul din imaginile de mai jos. Alte elemente definitorii ca etnie nu se văd.

Sau poate, a fi țigan înseamnă a fi discriminat ?! Pentru toate motivele de mai sus, evident. Articol de avocat Mihai Rapcea

Citeste si: SITUATIE SOCANTA: COPII SI TINERI ROMANI RAPITI DE PE STRADA SI TRANSFORMATI IN SCLAVI DE TIGANI – VIDEO REVOLTATOR

3 comments

  1. Eu maine exact cu un țigan incep lucrarile la casă și am mai lucrat cu el.Inaintea lui am avut doi români…pai ce sa zic?…țiganul este cu 10 clase mai sus ca ei,nici macar nu bea….ca sa nu mai vorbesc de cum lucreaza și cum vine la muncă…ceas.A invățat meserie in construcții in Italia.Am in sat și barosan cu castelaș…ca de…altfel nu se poate,ala este unul cu nasul pe sus,obrznic,dar…are tractor și animale,iar o parte din familie muncește in Italia.Cei amarați,saraci…aia sunt puțini,unii mai și fură,dar nu mai mult ca romanii care stau in carciuma…apropo de asta,de unde or avea bani de baut?..așa ca țiganii din satul meu sunt oameni…cei din Timișoara,aia intra in categoria …țigani șmecheri=interlopi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *