CDC da alarma: Pe lângă varianta Delta, a apărut o nouă boală rară care ucide

 

Pe lângă focarele variantei Delta, experții în sănătate publică de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) se luptă acum cu noi incidente ale unei boli tropicale rare care a apărut în părți din SUA continentală.

O infecție bacteriană numită melioidoză, care se găsește de obicei în medii tropicale, a ucis deja două persoane în Statele Unite, potrivit Centers for Disease Control. În timp ce restul lumii s-a concentrat asupra isteriei variantei Delta, noi cazuri cu această boală tropicală rară au apărut.
Melioidoza, denumită şi boala Whitmore, se găsește frecvent în Asia de Sud-Est și în nordul Australiei. Bacteriile se găsesc „în apa și solul contaminate și se răspândesc la animale și oameni prin contactul cu sursa infectată”, se spune în raport. Se răspândește cel mai frecvent prin abraziunea pielii și prin ingestie.

CDC a confirmat patru cazuri în Statele Unite, dintre care două au fost fatale
Cazurile au inclus adulți și copii. Doi din cei patru pacienți nu aveau factori de risc cunoscuți pentru melioidoză; doi au murit.

Un caz a avut loc în Kansas, un altul în Georgia și un al treilea în Texas. Ca rezultat, 100 de probe de sol și apă au fost luate pentru a testa virusul și niciunul nu a venit pozitiv. Nu au fost furnizate informații suplimentare cu privire la aceste cazuri.
Acest lucru îi lasă pe oficialii din sănătatea publică să creadă că provine, cel mai probabil, de la un produs importat, cum ar fi alimente, băuturi, produse de curățare sau medicamente.

„Deși persoanele sănătoase pot avea melioidoză, condițiile medicale care stau la baza lor pot crește riscul de boli”, a scris CDC . „Factorii de risc majori sunt diabetul, boli de ficat sau rinichi, boli pulmonare cronice, cancer sau o altă afecțiune care slăbește sistemul imunitar.”

CDC, despre persoanele care suferă de tuse, dureri în piept, febră mare, cefalee sau pierdere inexplicabilă în greutate
Într-o declarație a CDC privind cazurile de melioidoză spune: „CDC solicită clinicilor să urmărească orice infecție bacteriană acută care nu răspunde la antibiotice normale și să ia în considerare melioidoza – indiferent dacă pacientul a călătorit sau nu în afara Statelor Unite. CDC îndeamnă, de asemenea, clinicile să nu excludă melioidoza ca posibil diagnostic la copii și persoane care anterior erau sănătoase și fără factori de risc cunoscuți pentru melioidoză.

Deși persoanele sănătoase pot suferi melioidoză, condițiile medicale care stau la baza lor pot crește riscul de boli, continuă raportul. Persoanele care suferă de tuse, dureri în piept, febră mare, cefalee sau pierdere inexplicabilă în greutate ar trebui să se adreseze medicului lor”, se mai arată în raport.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *