CCR discută sesizările Avocatului Poporului în legătură cu OUG privind starea de urgenţă. Se decide soarta AMENZILOR date de autorităţi


Curtea Constituțională dezbate astăzi sesizările făcute de Avocatul Poporului, la actul normativ în baza căruia președintele Iohannis a institut stare de urgență. În baza prevederilor acestui act, au fost majorate valorile amenzilor date de politiști.

Avocatul Poporului Renate Weber a sesizat CCR pe 16 aprilie în legătură cu prevederile a două ordonanțe de urgență, nr. 34/2020 si 36/2020, pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, precum și pentru adoptarea unor măsuri.

Avocatul Poporului argumenta că ordonanța nu specifică faptele pentru care se dau amenzi, ceea ce este neconstituțional. Una dintre cele mai mediatizate măsuri a fost cea a majorării amenzilor date pentru nerespectarea restricțiilor din ordonanțelor militare. Renate Weber atrăgea atenţia că activitatea instanțelor s-ar putea confrunta cu un număr semnificativ de contestații având ca obiect sancțiunile aplicate. Săptămâna trecută cuantumul total al acestora se ridica la peste 600 de milioane de lei (120 de milioane de euro).

Sursa: libertatea.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *