“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
INTERNATIONALNOUTATISTIRI

Cazul Marian Cozma: ani in plus de închisoare pentru ucigasii handbalistului?

În februarie 2014 se împlinesc cinci ani de la moartea regretatului handbalist Marian Cozma. Dacă cei vinovaţi direct pentru moartea sa au fost condamnaţi definitiv în vara anului trecut, Curtea de Apel Szombathely discută în aceste zile cazul de ultraj, în care sunt implicaţi toţi cei 25 de membri ai bandei care a descins în localul Patriota din Veszprem în acea noapte de 8 februarie 2009.

Mutat la Szombathely
Cazul a fost separat de cel în care Nemeth Gyozo, Raffael Sandor şi Ivan Sztojka au fost găsiţi vinovaţi pentru uciderea handbalistului român.  Judecătoria Veszprem a dictat în cazul de ultraj pedepse între 6 luni şi 3 ani. Avocaţii inculpaţilor au făcut apel, în timp ce procurorii au solicitat pedepse mai severe. La insistenţele avocaţilor inculpaţilor, care au invocat subiectivitatea instanţelor din Veszprem, cazul a fost redeschis la Curtea de Apel Szombathely. Deşi nu aveau obligaţia de a se prezenta în faţa instanţei, R.Sandor şi N.Gyozo s-au afişat în sala de judecată, invocând nevinovăţia lor.

Reţinere surpriză
Procesul a debutat cu o reţinere. Asupra unuia dintre inculpaţi s-au găsit capsule suspecte la controlul de rutină de la intrarea în clădirea Curţii de Apel. El a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind suspectat că ar fi avut asupra sa droguri. Analiza laboratorului a scos la iveală că este vorba doar despre câteva capsule de vitamine contrafăcute. Procurorii l-au eliberat după 24 de ore. “Tocmai şi-a scris lucrarea de doctorat pe tema drogurilor care dăunează grav sănătăţii. Nu consuma droguri. Cunoaşte pericolul”, a motivat avocatul său.

Aberaţii la foc automat
Discursurile avocaţilor apărării au fost parcă trase la indigo. Fiecare a susţinut că grupul format din 25 de persoane nu poate fi acuzat de ultraj pentru evenimentele de la localul Patriota, fiindcă “nu s-a comis nici un ultraj”. “Putem vorbi de o curtare mai agresivă. Unii dintre inculpaţi le-au pus mâna pe fund unor fete, dar acest lucru nu este nici neobişnuit, nici rar sau unic într-o discotecă. Apoi, de ce acuzaţiile de ultraj au apărut abia la 6-8 luni de la comiterea faptelor, ca să nu mai vorbim de faptul că sentinţele s-au dictat în Vezprem, într-o atmosferă apăsătoare, provocată de iubitorii handbalului din oraş. Este unic în istoria justiţiei din Ungaria, ca elita politică să se implice în demersul judiciar, iar ministrul Justiţiei să adreseze nenumărate scrisori instanţei, în timp ce premierul îşi exprimă chiar în Parlament nemulţumirea faţă de sentinţa dictată. Unii invocă un stil de dans agresiv, dar dacă urmărim filmele lui Kusturica observăm că nu este un lucru neobişnuit. Este doar un stil de dans şi nu o ameninţare”, au comentat avocaţii, citaţi de Nepszabadsag.

Procurorii nu se lasă
În replică, procurorul a subliniat faptele evidente. “Grupul format din bărbaţi cheli şi bine făcuţi a avut o atitudine ce a inspirat teamă. Inclusiv, casierul de la intrare şi-a dat seama că mai bine îi lasă să intre fără să plătească, decât să provoace un scandal încă de la intrare. Nenumăraţi martori îşi amintesc că la intrare au strigat că vor strica seara multor clienţi”, a subliniat Szekely Tamas. “Aici este vorba despre un singur eveniment, un singur caz. Despărţirea cazului în două procese distincte a fost o greşeală. Cei care s-au făcut vinovaţi de moartea lui Marian Cozma au fost deja condamnaţi pentru faptele lor. Nu se justifică acuzarea lor şi în dosarul de ultraj. Dacă vor fi condamnaţi şi în acest dosar, atunci instanţa să contopească pedepsele”, a declarat avocata lui R.Sandor, Kolloredi Adrienn.

Istoricul cazului
Handbalistul român Marian Cozma a fost înjunghiat mortal, în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, în localul Patriota din Veszprem, Ungaria, în timp ce petrecea, în linişte, împreună cu colegii de echipă. Judecătoria Veszprem i-a condamnat la închisoare pe viaţă pe doi dintre vinovaţii pentru moartea lui Marian, Raffael Sandor si Nemeth Gyozo. Alţi patru complici au primit pedepse cuprinse între 3 şi 20 de ani: Ivan Sztojka-20, Pal Gabor 5, Bihari Csaba 4 şi concubina lui Raffael 3 ani. Avocaţii inculpaţilor au înaintat un recurs. Curtea de Apel Gyor a reanalizat cazul şi a redus pedepsele principalilor trei inculpaţi de la închisoare pe viaţă la doar 18 ani, în timp ce Ivan Sztojka a primit o pedeapsă de doar 8 ani. Presiunile opiniei publice şi cele ale presei ungare, susţinute şi de ministrul de Justiţie, au dus la redeschiderea cazului la Curtea Supremă de Justiţie Kuria. Aceasta a menţinut pedepsele principalilor doi inculpaţi, însă i-a mărit pedeapsa lui Ivan Sztojka de la 8 la 13 ani.

Jurnalul National

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.