Catalin Dănoiu: „Femeia in negru” – Cel mai ciudat dosar citit de mine in arhiva SRI, mostenit de la Securitate

Arhiva D.S.S.-ului (Departamentul Securității Statului), adnotat cu roșu “F.S.S.” (Fond Special Secret). Mda, ma rog, fiecare sa interpreteze după cum crede de cuviință…

Suntem in Bucureștiul anilor ‘70, trei ani înainte de dezertarea lui Pacepa, șofer de la Getax, compania nationala de taximetre, se întoarce precipitat la sediu și ii spune unui coleg: “Nu iti vine sa crezi ce am pățit in seara aceasta! Tremur tot…”. Ii relatează colegului după cum urmează, in dosarul respectiv am citit zeci de mărturii: “Ma aflam la Grădina Icoanei, prin stație s-a dat apel ca o femeie așteaptă un taxi vis-a-vis de cimitirul Bellu, era ora 19:30, am răspuns prin da și m-am îndreaptat spre destinație. Am ajuns, o femeie tânăra, între 25 și 28 de ani, blonda, tunsa scurt, pulover negru, pe gât, trăsături frumoase, mi-a spus ca prima data mergem la Universitate. Bun, am pornit aparatul de taxat și plecam spre Universitate, nu a scos niciun cuvant, odată ajunși in rond îmi spune ca trebuie sa ne îndreptam către C.A. Rosetti. Ajungem la Rosetti, nici măcar pentru o secunda nu s-a uitat la mine, doar in fata, își mișca doar ochii, și îmi spune ca trebuie sa ajungem in cartierul Grivita. Deja îmi puneam întrebări serioase, credeam ca este o infractoare sau cineva de la Securitate, îmi era puțin frica, am ajuns pe Grivita, zona pasarelei, și îmi spune fără a se uita la mine ca ne îndreptam spre cartierul Militari.

Ajungem in cartierul Militari, îmi indica o strada din zona Gorjului, și îmi spune aproape in șoaptă: “Aici, aici, oprește aici.” Da geamul din lateral in jos și preț de câteva minute se uita spre un bloc, puțin aplecata sa vadă etajele superioare, într-un final îmi spune: “Înapoi de unde m-ai luat, la Bellu.” Eram ferm convins ca tovarașa este de la Securitate, îmbrăcată in negru, frumoasa, implicată intr-o misiune de spionaj. Vecinătatea cimitirului Bellu, aprind lumina, și când sa opresc aparatul…eram singur in mașina!”

Povestea se repeta cu mai mulți taximestri, același traseu, aceeași femeie, ofițerii Securității intra in joc: “Ce se întâmpla? Are loc o acțiune de spionaj, pe teritoriul României? Sunt rușii? Americanii? Vesticii?” Taximetriștii au fost testați poligraf, nu mințeau cu o litera!

Ofițerii Securității…

Doua săptămâni de zile apelurile au încetat, șoferii Getaxului fuseseră instruiți sa raporteze imediat către Securitate dacă primesc apel pentru a o prelua pe femeia respectiva din zona Bellu, intr-o sera o anumită Ionela Câmpean de la Getax suna pe numărul de la Securitate: “Am fost solicitată de-o tovarașa, vecinătatea cimitirului Bellu.”

Se pregătește flagrantul, Ionela Câmpean este înlocuită la volan cu un maior al Securității, încă trei mașini asigurau filajul din lateral și spate, povestea se repeta la indigo: cartierul Militari și la întoarcere cimitirul Bellu. Un ofițer al Securității, Niculescu pe numele lui, pensionat mai târziu pe grad de colonel, reușește sa tragă câteva cadre fotografice cu “Femeia in negru”: nu s-a mișcat pentru o secunda, imobila, doar ii dădea scurte indicații șoferului. In apropiere de cimitirul Bellu, stupoare: maiorul era singur in mașina!

Ofițerii pleacă val vârtej către cartierul Militari, ferm convinși ca are loc o acțiune de spionaj a unei puteri străine, și cu portretul robot in mâna al “Femeii in negru” bat din usa in usa: “O cunoaste-ți?” La etajul șase locuia o familie de bătrâni, trecuți de 75 de ani, deschide doamna și după ce vede fotografia își duce mâna la gura, izbucnește in lacrimi: “ Dumnezeule! Iri…Irina noastră?”

Ofițerii de caz sunt poftiți in casa, soțul se trezise, și după câteva secunde doamna se duce in alta camera și aduce o fotografie cu “Femeia in negru”: “Irina noastră a fost ucisă in 1939, înjunghiată când venea de la o seara dansanta…cum sa fie Irina? A fost ucisă in apropiere de Bellu, acolo locuia buna ei prietena Veronica, când a plecat spre casa bandiții au atacat-o și unul i-a bagat cuțitul in zona inimii, Irinuca a murit pe loc! Cum sa fie Irina?”

Am făcut un rezumat al dosarului respectiv, inclusiv am reușit să-l găsesc pe colonelul Niculescu, mi-a confirmat întreaga povestea, dosarul a fost soluționat “C.N.” (Cauza necunoscuta) și depus in arhiva specială.

via VeghePatriei

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *