Casele de pensii, OBLIGATE să returneze banii

Pensii 2021. Nu de puține ori am auzit despre erorile de calcul la pensiile celor peste 5 milioane de români. Se pare că de astăzi aceste erori de calcul nu mai sunt acceptate. Motivul este unu foarte simplu, un proiect de lege adoptat astăzi de deputați. Proiectul a fost votat în unanimitate în Camera Deputaților și reglementează recuperarea banilor pierduți în urma calculării greșite a pensiilor.

Pensii 2021. A fost votată legea care exclude erorile de calcul

La Camera Deputaților a fost în dezbatere un proiect de lege iniţiat de deputatul liberal Florin Roman. În baza acestui proiect de lege se dorea rectificarea calcului pensiilor celor peste 5 milioane de români. Proiectul exclude orice eroare de calcul. În același timp reglementează dreptul pensionarilor de a-și recupera banii neplătiți de stat din cauza erorilor de calcul la pensii.

”Noua lege reglementează recuperarea de către beneficiarul dreptului de pensie a a banilor neplătiți de către organul statului competent din cauza unor greșeli materiale intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare, precum și a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei de pensionare.”, se spune în proiectul de lege aprobat astăzi.

Casele de pensii vor fi obligate să returneze banii

Pensii 2021. În urma aprobării acestei legi se crează și cadrul legal responsabil pentru instituțiile ce vor fi obligate să returneze sumele pierdute de pensionari. Astfel că, așa cum era de așteptat, organele statului care vor face această rambursare a sumelor vor fi Casele de pensii la nivel local și național.

Noua lege a fost votatăîn Camera Deputaților, cu o majoritate covârșitoare, existând doar o abținere de la vot. Camera Deputaților este organismul decident în cazul acestor legi organice. Urmează ca noua lege să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis.

După promulgare și publicarea în Monitorul Oficial, legea va afea efect de la momentul publicării și nu retroactiv.

Sursa: stiripesurse.ro