CASA GROAZEI -O hoardă de ţigani ce stă abuziv într-o clădire, spaima cartierului

casa-groazei

Primăria îi ţine în palmă pe tiganii care locuiesc abuziv în buricul oraşului şi care-i terorizează pe ve­cini, din cauza furturilor şi a scandalurilor în miez de noapte. Situaţia cea mai relevantă este pe strada Păcurari, unde zeci de persoane de etnie tiganească locuiesc într-un imobil care stă să se dărâme, adevărat focar de infecţie după gunoaiele care ajung în stradă.

În timp ce Primăria spune că nu are soluţii pentru aceste cazuri, o tânără familie care lo­cuieşte pe strada Păcurari a rămas zilele trecute fără bunurile perso­nale, după ce i s-a spart boxa de la subsolul blocului. Membrii familiei păgubite îi suspectează pe tiganii care locuiesc peste stradă şi care le-au creat numeroase probleme de-a lungul anilor, inclusiv furturi. Pă­gubiţii au făcut zilele trecute o plângere la Poliţie pentru furt calificat.

„Ne-au furat tot, absolut toate bunurile pe care le-am pus în boxă. Au spart lacătul, au intrat şi ne-au golit boxa care era plină. Singurele lucruri care au mai ră­mas sunt câteva cărţi. Ieri am chemat Poliţia şi au luat amprente peste tot. Exact ca la ţigani, că zici că nu suntem în buricul oraşului, ci în cartierul Dalas. În bloc este chiria de 300-400 de euro şi peste drum stau ţiganii“, ne-a declarat păgubitul.

Reprezentanţii Poliţiei au demarat cercetările, susţinând că s-a stabilit deja un cerc de suspecţi. „În cauză există un cerc de suspecţi, iar Poliţia continuă cercetările în vederea identificării autorilor şi tragerii acestora la răspundere penală. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiuniii de furt calificat“, a declarat Anca Vîjîiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Primăria se spală pe mâini

În acest timp, oficialii din Pri­mărie ridică din umeri şi susţin că problema este delicată, chiar dacă este o pată pe obrazul oraşului de ani de zile. Viceprimarul Mihai Chi­rica le-a transmis persoanelor care au rămas fără bunuri personale să facă o plângere la Poliţie şi să ur­mărească soluţionarea ei, pentru că „Primăria nu se ocupă de furturi şi de dispariţia unor bunuri“. Edilul a mai spus că „nu poţi să-i dai afară“ şi că „nu trebuie să transformăm într-o luptă rasială“.

„Este un su­biect sensibil şi trebuie să plecăm de la premisa că etnia romă are aceleaşi drepturi ca orice alta. În spatele unor oameni care stau legal, stau foarte mulţi fără acte, aceia sunt de fapt problema“, a spus Chirica.

Acesta a enumerat probleme similare atât în căminul de pe strada Decebal, cât şi cel din Canta 60B. „Pentru toate recla­maţiile de distrugere, furturi, pro­blema este a Poliţiei, nu e a Pri­măriei. Nu are prin lege dreptul de a se implica în astfel de drepturi. Şi noi, la rândul nostru, reclamăm că în aceste domicilii sunt inventariate 2-3 persoane şi în fapt stau 20, fără acte“, a explicat viceprimarul Iaşului.

Edilul a mai spus că Pri­măria va face verificări în cursul zilei de astăzi la imobilul de pe Păcurari şi în cazul în care va constata prejudicii aduse bunurilor din patrimoniul public, va face plângere la Poliţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *