fbpx
ANALIZEMILITAR

Care vor fi consecințele asasinării celor doi generali, iranianul Qasem Soleimani și irakianul Abu Mahdi al-Muhandis?

rz2

SUA și întreaga planetă în așteptarea ripostei iraniene

Qasem Soleimani și Abu Mahdi al-Muhandis contra Donald Trump

Așa cum am bănuit la aflarea știrii, uciderea generalului iranian Soleimani și a generalului irakian Abu Mahdi al-Muhandis la ordinul lui Donald Trump pe aeroportul din Bagdad va schimba fața lumii. Întreaga media internațională a preluat știrea cu intensitatea declanșării unui adevărat război mondial.
În fața declarațiilor belicoase ale ayatolahului Khamenei, liderul suprem iranian, urmate de ale președintelui Rohani și ministrului de externe Zarif, care au promis o ripostă dură, Donald Trump a chemat la negocieri, iar Mike Pompeo solicită dezescaladarea, declarând că nu doresc război cu Iranul. Secretarul general ONU, Macron și Putin, printre alții, cer și ei reținere din partea Iranului. Opoziția democrată din SUA, care controlează Camera Reprezentanților, în frunte cu Joe Biden, probabilul candidat la președinție împotriva lui Trump, a dezavuat ordinul lui Trump.

În fața primejdiei iminente, cetățenii americani au fost somați să părăsească de urgență Irakul, 3000 de militari americani fiind îmbarcați în SUA pentru a apăra eventuale obiective americane în Orientul Mijlociu.

Fulgerător, Qasem Soleimani, șeful trupelor Quds iraniene, a devenit simbol a luptei anti-americane, declarat martir, fiind prezentat ca strategul principal al acțiunilor din Orientul Mijlociu împotriva SUA, creierul organizării milițiilor șiite din Yemen, Irak, Siria, dar și Hezbollahului din Liban și Hamasului palestinian. În principalele orașe din Iran au fost declanșate proteste stradale de amploare pro-Soleimani, emoția ajungând la paroxism.

Mai puțin amintit este, însă, Abu Mahdi, generalul irakian ucis împreună cu Soleimani, ceea ce a condus la reacții dure și ale oficialilor irakieni împotriva lui Trump.

Toți analiștii internaționali dau ca sigură o ripostă a Iranului, fără a se cunoaște, evident, ținta sau țintele care vor fi alese. Sub puternica emoție publică, probabil că atacul va fi semnificativ, iar contra-măsurile SUA confirmă aceste așteptări. Întrebarea esențială este, însă, care va fi contra-contra-reacția americană, dacă retalierea va depăși „linia roșie” sau chiar dacă va fi mai puțin violentă? Este de neimaginat ca americanii să se oprească. Cât despre Teheran, dacă nu va urma acțiunea de retorsiune, regimul lui Khameini se compromite în fața propriei populații, ceea ce este, din nou, de neimaginat.

Ar fi cu putință, totuși, un arbitraj franco-ruso-chinez? Personal exclud o asemenea idee, fiind în joc prestigiul SUA.

O lovitură nimicitoare împotriva intereselor SUA, dar și ale Europei în regiune ar fi un vot în parlamentul Irakian, ca trupele americane să părăsească țara, uciderea lui Abu Mahdi fiind o justificare serioasă, mai mult decât uciderea lui Soleimani, atacul fiind pe teritoriul irakian. Ce-ar putea face Trump într-o asemenea situație? Un refuz de părăsire ar însemna că trupele americane devin de ocupație, iar lipsa suportului logistic din partea statului irakian ar pune probleme grave, poate insurmontabile.

Gestionarea acestei crize este, se pare, cea mai dificilă cu care s-a confruntat SUA în ultimele decenii, iar faptul că democrații nu sunt solidari cu Trump complică și mai tare situația. De asemenea, o confruntare deschisă între SUA și Iran pare imposibilă, fiind nevoie practic de o nouă invazie în Irak, dar și în Iran, ceea ce nu este rațional. Ar fi mai preferabil acum o înghețare a conflictului, ceea ce, din nou, este exclus. Dintr-o dată, Kim Jong-un își face liniștit de cap în Coreea de Nord, devenind neimportant în comparație cu Iranul.

Aurelian PAVELESCU

Vezi: INCEPE RAZBOIUL? IRANUL A DAT SEMNALUL DE LUPTA: Ce mesaj teribil a transmis lumii întregi

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.