Când vom scăpa de ţigăneala asta?

tigani-desp

Ţiganii vor despăgubiri de la statul român pentru că, în perioada 1942-1944, au fost deportaţi la Bug în Transnistria. Este vorba de romii krisinitori adică judecătorii care împart dreptatea ţigănească în comunităţi. Ei cer daune morale în valoare de 50.000 de euro şi materiale de 30.000 de euro de persoană, pentru că la momentul respectiv le-au fost luate toate averile, de la aur, la cai şi căruţe. Se pune totuşi întrebarea firească de unde au avut atâtea bunuri materiale, pentru că în general cetăţenii romii au o repulsie faţă de muncă? Mai mult de atât, ei s-au constituit într-o asociaţie şi speră să fie despăgubiţi pentru suferinţele din perioada 1942-1944. Majoritatea persoanelor sunt din Argeş. Deja primul termen din procesul intentat împotriva statului român la Tribunalul Argeş a avut loc.

Avocatul romilor susţine că aceste situaţii de holocaust sunt asimilate  unor crime de război. Romii sunt hotărâţi, dacă nu vor obţine ce şi-au propus, chipurile, să se adreseze chiar şi Consiliului Europei pentru a decide dacă este cazul să sancţioneze sau nu statul român. Unii dintre romi cer însă nici mai mult, nici mai puţin, decât între 80.000 şi 200.000 de euro de persoană, pentru batjocura pe care le-a adus-o mareşalul Antonescu. Numai că instanţa le-a cerut romilor să ataşeze la dosar dovezi despre bunurile de care au fost deposedaţi. Extrapolând şi adaptând un pic versurile lui Eminescu, unii ar zice astăzi: „Unde eşti tu Antonescu, Doamne? Ca punând mâna pe ţigani să-i împarţi în două cete de nebuni şi de mişei. Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni. Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni”.

Citiți și:  Efectul Șoșoacă/Antena 3/Poveste reală cu o pirandă „de valoare” internată în spital: Medicul a fost prins între regulamente şi ameninţările pacientei că vine clanul interlop să dea la oase
CITITI SI: De ce trebuie să revenim la denumirea de ţigani. Argumentele Diasporei

De unde aveau romii atâţia bani, doar Dumnezeu ştie? De ce a fost nevoie ca romii să aştepte atâţia ani după Revoluţie pentru a cere despăgubiri este o altă dilemă. În plus, deportarea romilor nu a avut, oficial, o motivaţie rasistă, ci una de natură socială. În 1942, ordinul mareşalului Antonescu a fost clar: „Toţi ţiganii nomazi, acei care nu-şi pot justifica existenţa şi acei cu condamnări, vor fi adunaţi prin grija organelor Jandarmeriei şi trimişi până la 1 noiembrie în Transnistria”. Este adevărat că mărturiile de la acea vreme arată că printre romii deportaţi la Bug s-au aflat şi romi meseriaşi. Curios este faptul că în 1999, guvernul german a aprobat aproximativ 5.500 de cereri de despăgubire din partea romilor. Suma acordată victimelor Holocaustului, romi şi urmaşii acestora a fost în total de 39 milioane de euro, cu condiţia ca aceştia să nu mai aibă ulterior alte pretenţii de la statul german. Iar urmaşii acestora s-au gândit acum să ceară despăgubiri şi de la statul român.

Citiți și:  Mutaţii în identificarea etnică a ţiganilor
CITITI SI: Oamenii SUNT DISPERATI! 11.000 de tigani TERORIZEAZA un oraș!

Din punctul meu de vedere, este revoltător: cum oare dizidenţii politici români care au îndurat chinurile în temniţele comuniste, cum este cazul lui Corneliu Coposu, sau urmaşii lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache, nu au avut nicio pretenţie materială de la statul român  pentru traumele suferite, iar romii deşi au primit despăgubiri de la statul german, tot mai cer. Până la urmă, dacă este să o luăm aşa, cu toţii am trăit momente grele într-o perioadă sau alta a regimului comunist, pentru că într-un fel sau altul fiecare a suferit abuzuri ale regimului comunist. Ce ar însemna ca toţi românii să se îndrepte împotriva propriului stat? Însă nu ne mai surprinde nimic, dacă ar fi să ţinem cont de o zicală din popor care spune că „Ţiganu’ tot ţigan rămâne şi în ziua de Paşti”. Autor: Ilie B. (sursa)

CITITI SI: Tiganii au ŞOCAT lumea. Englezii sunt SCÂRBIȚI
14 vizualizări

Susțineți presa independentă. Ne puteți sprijini printr-o donație prin PayPal:

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU