Când vine marele cutremur în România! Raed Arafat, anunț de ultimă oră: „Este posibil să solicităm și ajutor internațional”

Recent, Turcia a fost zguduită de un cutremur puternic de 6,8 grade pe scara Richter, iar autoritățile au anunțat că există numeroase pierderi omenești și materiale. Întrebat în ce măsură România este pregătită de un seism puternic, Raed Arafat a oferit explicații despre situația țării noastre.

Au trecut 43 de ani de la cutremurul din 1977, care a marcat în mod tragic istoria țării. Apare, în mod firesc, întrebarea cu privire la riscurile ca un nou cutremur de peste 6 grade Richter să zguduie țara. Contactat telefonic, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, a dezvăluit informații despre situația României.

În ce măsură țara noastră este pregătită pentru un cutremur mare?

„Noi avem pregătirile noastre. Este posibil să solicităm și ajutor internațional. Oricum, suntem mai bine pregătiți decât acum doi-trei ani. Dotarea este mult mai multă, pregătirea este mai multă. Deci, suntem pregătiți până la o limită, depinde de impactul cutremurului.

Citiți și:  Arafat pune gaz pe foc

Putem să gestionăm singuri sau poate să apelăm la Protecția Civilă Europeană, să-i chemăm și pe alții să ne sprijine în intervenție, cum s-a întâmplat în Albania, când ne-au chemat ei pe noi”, a declarat Raed Arafat.

„Încă o dată, e foarte greu de zis, pentru că depinde de distrugerea care o cauzează cutremurul. Suntem mai pregătiți ca înainte, dar niciodată nu putem să zicem că suntem 100% pregătiți pentru orice. Dacă cutremurul la care faceți referire lovea în Istanbul, poate că efectele erau altele”, a mai precizat doctorul Arafat, pentru cei de la bugetul.ro.

Potrivit unor date statistice, seismologul Gheorghe Mărmureanu susţine că nu ne putem aştepta la un cutremur mare în România până în 2040.

Citiți și:  Arafat i-a anulat unui român rezervarea făcută pe Booking: „Nu pleci nicăieri!“

„Discutăm de cutremur mare din 2040. Ce rost mai au aceste nimicuri? Am observat că există cutremure la 37 – 38 de ani, altele sunt la 65, altele la 100 de ani. Ciclul nou care a început în 1940, a fost acum 37, ar trebui să fie ori 64, că 38 a trecut, 64, 65. Viitorul mare cutremur va prinde sudul Moldovei, partea de răsărit a Munteniei, Dobrogea ceva către Kiev”, a spus Gheorghe Mărmureanu, anul trecut.

LASA UN COMENTARIU