Bruxelles: Iohannis cere ANCHETA INTERNATIONALA şi măsuri ferme de răspuns in scandalul Belarus

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Bruxelles, cu şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, iar împreună au decis cum va reacţiona Europa la ceea ce a fost numit un act de terorism de stat.

Aflat luni şi marţi la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu omologii său europeni şi despre situaţia din Belarus care a scandalizat întreg mapamondul.

Iohannis cere anchetă internaţională şi măsuri ferme de răspuns
Este vorba, bineînţeles, despre deturnarea avionului Ryanair către Minsk şi arestarea opozantului Roman Protesevici.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut efectuarea unei anchete internaţionale în acest caz, precum şi “identificarea unor măsuri ferme de răspuns” la adresa regimului Lukaşenko.

“Președintele Klaus Iohannis a condamnat această acțiune de o gravitate excepțională și a susținut demararea urgentă a unei investigații internaționale care să determine circumstanțele producerii incidentului aviatic.

Citiți și:  Adevărul despre gestul lui Klaus Iohannis în SCANDALUL MOMENTULUI: Lucrurile evoluează spectaculos

De asemenea, Președintele României a solicitat identificarea unor măsuri ferme de răspuns”, a transmis Administraţia Prezidenţială de la Cotroceni, după încheierea reuniunii de la Bruxelles.

Zborurile companiilor aeriene din Belarus, interzise în spaţiul aerian şi pe aeroporturile din UE
“Liderii europeni au condamnat ferm acțiunile recente de deturnare a zborului Ryanair la Minsk și reținerea de către autoritățile din Belarus a jurnalistului Roman Protasevich și a partenerei acestuia.

În context, șefii de stat și de guvern au solicitat eliberarea imediată a celor doi, investigarea urgentă a incidentului aviatic, adoptarea de către Consiliul UE a unor sancțiuni suplimentare, inclusiv în domeniul economic, precum și adoptarea de măsuri pentru interzicerea zborurilor companiilor aeriene belaruse în spațiul aerian al UE, precum și a accesului acestora pe aeroporturile din Uniunea Europeană”, se mai arată în mesajul transmis de Administraţia Prezidenţială.

Citiți și:  Iohannis poate da MAREA LOVITURA! Pentru ce FUNCTIE este in carti președintele României

Într-o declarație adoptată luni seara, șefii de stat și de guvern din UE cer impunerea de sancțiuni atât împotriva unor „entități”, cât și a unor persoane particulare din Belarus.

Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE. De asemenea, avioanele companiilor din UE vor evita să zboare în spațiul aerian al Belarusului.

Liderii europeni cer, de asemenea, Organizației Internaționale a Aviației Civile să deschidă de urgență o anchetă asupra acestui „incident fără precedent și inacceptabil”.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!