BREAKING! Tensiune MAXIMA in Europa: „E motiv de război”. Se intampla aproape de granitele Romaniei

Ţările europene sunt în alertă! Situaţia a devenit extrem de tensionată în apropierea graniţelor României, după ce un înalt oficial a arătat fără echivoc ceea ce ţara sa va considera o declaraţie de război.

Orice acţiune din partea Greciei vizând extinderea apelor sale teritoriale de-a lungul ţărmurilor estice, spre Turcia, va fi considerată un motiv de război, a declarat ferm ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, sâmbătă.

„Ei nu îşi pot extinde acestea (apele teritoriale – n.red.) la 12 mile în Marea Egee”, a avertizat Cavusoglu, referindu-se la marea care separă cele două ţări. „Acesta este un motiv de război sau casus belli”, a adăugat şeful diplomaţiei turce într-un interviu acordat postului local de radio A Haber, citând o declaraţie din 1995 parlamentului de la Ankara.

Turcia şi Grecia au 6 mile marine de ape teritoriale în Marea Egee, unde se află mai multe insule greceşti situate în apropierea teritoriului turc.

Declaraţiile Turciei vin ca reacţie la poziţia anterioară a premierului Greciei
Avertismentul ministrului turc de Externe este o reacţie la anunţul premierului grec Kyriakos Mitsotakis din această săptămână, potrivit căruia apele teritoriale ale ţării sale vor fi extinse de la 6 la 12 mile nautice (de la 11 la 22 de kilometri) de-a lungul ţărmurilor sale vestice, spre Italia. Mitsotakis a declarat că ţara sa ar putea lua în calcul extinderea apelor teritoriale şi în alte zone maritime.

„Nu este problema noastră dacă se extind la 12 km în Marea Ionică … dar poziţia noastră în Marea Egee este extrem de clară”, a adăugat Cavusoglu.

„Dacă acesta nu este un motiv de război, atunci ce este?” a avertizat, la rândul său, în cursul zilei de sâmbătă, vicepreşedintele turc Fuat Oktay.

Navele de război turceşti şi greceşti, implicate în exerciţii în Mediterana de Est
Ministerul grec de Externe a reacţionat la aceste declaraţii, spunând că strategia Turciei de a-şi ameninţa cu războiul vecinii pentru că încearcă să îşi îndeplinească drepturile legale „contravine culturii politice internaţionale”, scrie Agerpres.

În prezent, nave de război turceşti şi greceşti se monitorizează reciproc şi organizează exerciţii în Mediterana de Est. La începutul acestei luni, o fregată turcă s-a ciocnit cu o navă elenă în regiune, în apropierea unei nave de inspecţie a Turciei.

Grecia şi Uniunea Europeană consideră că explorările de zăcăminte de hidrocarburi ale Turciei în zonă sunt ilegale. Ankara susţină însă că acţionează în propria zonă economică exclusivă.

Pe fondul creşterii tensiunilor, Uniunea Europeană a ameninţat Ankara vineri cu sancţiuni.

Capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *