BREAKING. Strategie de ULTIMA ORA a SUA pentru evacuarea din Afganistan. Doar de două ori în istorie au făcut-o

 

Reprezentanţii Ministerului Apărării din SUA au anunţat recent că au închiriat mai multe avioane ale mai multor companii aeriene private pentru a ajuta la evacuarea persoanelor care fug din Afganistan.

În anunţul lansat duminică s-a precizat că avioanele nu vor decola de pe aeroportul din Kabul. Conform oficialilor de Pentagonul, avioanele suplimentare vor ajuta la transportarea persoanelor evacuate spre alte ţări.

Printre ele, Qatar şi Emiratele Arabe Unite. Programul a fost numit CRAF, iar activarea lui acestui va permite „avioanelor armatei să se concentreze pe operaţiunile din Kabul”.

Sursa citată a indicat că au fost mobilizate 18 avioane ale companiilor American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines şi United Airlines.

În comunicatul de presă s-a menţionat că la acest program s-a mai apelat doar de două ori în trecut. Prima dată s-a întâmplat în timpul războiului din Golf, din 1990-1991.

Istoria evacuărilor se repetă în Afganistan
A doua oară a fost în timpul invaziei din Irak, între 2002 şi 2003. Amintim că de la 14 august, aproximativ 17.000 persoane, dintre care 2.500 de americani, au fost evacuaţi de SUA din Afganistan.

Recent, preşedintele american Joe Biden a declarat într-un interviu pentru ABC că SUA intenţionează să evacueze toţi cetăţenii americani din Afganistan. Numărul total al acestora este cuprins între 10.000 şi 15.000 de persoane.

În ceea ce-i priveşte pe aliaţii afgani şi familiile lor, numărul acestora ar fi cuprins între 50.000 şi 65.000. În acest context, marţi va fi organizată reuniunea virtuală a liderilor G7, care vor discuta despre situaţia din Afganistan.

Premierul britanic Boris Johnson a fost cel care a oferit informaţii despre acest eveniment. Marea Britanie asigură în prezent preşedinţia G7, din care fac parte Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia şi Japonia.

Greii lumii reiau problema refugiaţilor afgani
„Voi convoca marţi liderii din G7 pentru discuţii urgente asupra situaţiei din Afganistan. Este vital ca membrii comunităţii internaţionale să conlucreze pentru a asigura evacuări sigure, pentru a preveni o criză umanitară şi a ajuta poporul afgan să protejeze progresele din ultimii 20 de ani”, a anunţat şeful guvernului britanic pe Twitter.

Joi a avut loc o reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe ai ţărilor din G7. La final, miniştrii i-au îndemnat pe talibani să garanteze securitatea străinilor şi afganilor care doresc să părăsească Afganistanul.

S-a vorbit şi despre „necesitatea ca toate părţile să respecte dreptul internaţional umanitar”. Mii de persoane încearcă încă să plece din această ţară la o săptămână după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan.

În acest context, operaţiunile de evacuare a cetăţenilor străini continuă în condiţii dificile. Duminică, şapte persoane şi-au pierdut viaţa în busculadele din jurul aeroportului din Kabul, conform Agerpres.

După ce insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei afgane, cel puţin 20 de persoane au murit în ultimele şapte zile pe aeroportul din Kabul şi în jurul acestuia.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *