fbpx
GENERAL

BREAKING Salariatii din Romania, in ALERTA. Se schimba regulile CONTRACTELOR de munca

breaking news2 47818200 48105800 1
Un proiect de lege cu privire la munca flexibilă a salariaţilor este gata pentru a merge spre promulgare în Parament.

Noul contract de muncă flexibil va trebui semnat între angajat şi angajator „în care să fie trecute numărul de ore pe care trebuie să le presteze salariatul într-o lună, se arată într-un proiect de lege aflat în dezbatere în Parlament. De asemenea, ar putea apărea noi situații în care să se acorde concediu fără plată”.

Angajatorul va putea stabili dacă angajatul lucrează cu normă întreagă sau part-time
Durata zilnică a timpului de lucru va fi agreată atât de angajator, cât și de angajat, la început de lună sau la început de săptămână. Mai mult, Angajatorul va contoriza zilnic orele petrecute la muncă, în ceea ce se numește banca orelor de muncă, iar media orelor de lucru nu va putea depăși 40 de ore pe săptămână. Activitatea salariatului se va putea desfășura fie de la sediul firmei, fie de la domiciliu, fie dintr-un loc distinct, folosind mijloacele tehnologice de comunicare la distanță.

Legislația muncii să devină mai flexibilă, în special în ceea ce priveşte soluțiile de flexi-muncă
„Relansarea economiei României poate fi făcută doar în condițiile în care vor fi implementate măsuri reale de adaptare şi flexibilizare a pieței muncii, astfel încât în actualul context dominat de efectele pandemiei, salariații să poată să realizeze un echilibru real între viața familială şi locul de muncă”, scrie în expunerea de motive a proiectului de lege.

Prin urmare, angajatorul ar putea avea mai multe variante în ceea ce privește distribuirea orelor de lucru astfel: prin stabilirea unui program de lucru comprimat, a unei munci în regim de gardă sau de permanență sau prin partajarea locului de muncă.

Programul de lucru comprimat
În cazul săptămânii de lucru comprimate, angajatul și angajatorul vor avea libertate totală în a stabili numărul de ore de lucru dintr-o zi, dar media acestora nu va putea depăşi 40 de ore pe săptămână. Dacă vorbim de anul de lucru comprimat, salariatul va beneficia de maximum două luni în plus de repaus, însă acestea vor fi neplătite, deci nu vor fi considerate concediu. Prin urmare, salariatul va efectua tot concediul de odihnă anual comprimat într-o singură lună.

Munca în regim de gardă
Acest tip de muncă se va putea face în ture, pe toată durata muncii în regim de gardă salariatul aflându-se la dispoziția angajatorului în orice moment, fie că trebuie să ajungă la sediul firmei, fie că lucrează din altă parte, prin mijloace de comunicare la distanță.

Munca în regim de permanență
Acest tip de muncă presupune că salariatul nu va părăsi perimetrul locului de muncă timp de două sau trei săptămâni, timp în care angajatorul trebuie să îi asigure cazarea și mâncarea. Pentru asta, însă, angajatorul va trebui să facă o cerere scrisă către inspectoratul teritorial de muncă prin care să fie autorizat să țină angajații în regim de permanență.

De asemenea, salariații vor beneficia de un spor la salariu (spor de izolare) stabilit prin contractul colectiv de muncă sau prin contractul individual de muncă.

Sursa; evz.ro

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.