BREAKING Protestele violente din SUA au cuprins si Europa: Oamenii au iesit pe strazi


Sute de persoane au manifestat duminica la Londra, Berlin sau Copenhaga in semn de solidaritate cu manifestatiile din SUA legate de moartea lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani aratat intr-o inregistrare video asfixiat sub genunchiul unui politist alb la Minneapolis.

Manifestantii s-au adunat in centrul Londrei, in Trafalgar Square, in jurul orei locale 13:00, scandand „Fara dreptate nu este pace!” si „Nu pot sa respir!”, cu referire la cuvintele lui George Floyd care isi dadea sufletul sub genunchiul unui politist alb.

Unii arborau panouri din carton pe care se putea citi „Black lives matter” („Vietile negrilor conteaza”) si „Culoarea pielii noastre nu este o crima”.

Manifestantii au ingenuncheat apoi zece minute, gest devenit un simbol al luptei impotriva discriminarilor in SUA, unde adunari similare au loc in fiecare zi, incepand apoi un mars spre Ambasada SUA, in pofida masurilor de distantare sociala aflate in continuare in vigoare pe fondul combaterii COVID-19.

Ei voiau sa-si exprime astfel mania dupa moartea la Minneapolis al lui George Floyd, devenit de atunci un nou simbol al brutalitatii politienesti impotriva comunitatii afro-americane.

„In mod evident, imaginile a ceea ce s-a petrecut cu George Floyd au fost extrem de rascolitoare, la fel ca si scenele de tulburari si de violente care au loc pe teritoriul SUA”, a declarat duminica ministrul de Externe britanic, Dominic Raab.

Intrebat de canalul Sky News cu privire la acest subiect, Raab a refuzat sa comenteze mesajul polemic de pe Twitter al lui Donald Trump si modul in care acesta gestioneaza aceasta criza.

„Nu vreau sa ma afund in intrebarea de a sti daca remarcile presedintelui american erau cel mai bun lucru de facut”, a spus ministrul. „Vreau sa ma concentrez asupra muncii care ne ramane de facut” referitor la criza de COVID-19, a adaugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *