BREAKING. OFICIAL România și Ungaria sunt în RĂZBOI DIPLOMATIC, după declarațiile lui Klaus Iohannis


Comisia pentru Politică Externă a Parlamentului ungar a adoptat luni în unanimitate o rezoluţie prin care condamnă recentele remarci ale preşedintelui român Klaus Iohannis, pe care le califică drept „anti-minoritate”, şi îşi afirmă angajamentul faţă de cauza autonomiei aşa-zisului Ţinut Secuiesc.

Recentele remarci ale lui Iohannis despre comunitatea maghiară din România pot fi folosite ca ”incitare la ură”, a declarat secretarul de stat din MAE ungar, Levente Magyar, citat luni de MTI.

Potrivit agenţiei de presă ungare, acesta a mai spus că Iohannis i-a acuzat recent pe social-democraţii români, majoritari în parlament, că ”luptă să le dea Transilvania ungurilor” în timp ce guvernul român ”duce o luptă eroică” împotriva epidemiei de coronavirus.

Acelaşi secretar de stat a mai afirmat că preşedintele român a etichetat drept ”trădător” pe oricine intră în discuţii cu ungurii şi care nu respinge ferm obiectivele ungare. Potrivit lui Levente Magyar, comentariile preşedintelui român sunt mai mult decât o simplă retorică de politică internă, el adăugând că acestea ar putea avea ”consecinţe ample”.

Secretarul de stat ungar a apreciat că este o ”tradiţie românească să se joace cartea ungară oricând apar dificultăţi pentru a se devia atenţia populaţiei de la adevăratele probleme”.

Ungaria doreşte să-şi dezvolte legăturile cu România, a continuat Levente Magyar, adăugând că guvernul de la Budapesta va continua să ajute comunitatea maghiară şi să o protejeze de ”orice forme de atacuri”.

Răspunzând unei întrebări, el a calificat drept ”dezonorant” faptul că Consiliul Europei a păstrat tăcerea asupra acestei chestiuni.

La rândul său, preşedintele comisiei de politică externă din parlamentul ungar, Zsolt Nemeth, membru al partidului de guvernământ Fidesz, a declarat că şi comisia de politică externă a legislativului român este aşteptată să discute această chestiune săptămâna viitoare. El a mai spus că România ”se luptă cu doi viruşi în acelaşi timp”, adică noul coronavirus şi ”vechiul virus al şovinismului”.

După ce un proiect de lege privind Statutul de autonomie a aşa-zisului Ţinut Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaţilor în forma depusă de iniţiatori – deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan -, preşedintele Klaus Iohannis a spus într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, pe 29 aprilie: ”Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. (…) Marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”. Proiectul a fost apoi respins de Senat.

Sursa: stiripesurse.ro

1.131 de vizualizări

Susțineți presa independentă. Ne puteți sprijini printr-o donație prin PayPal:

LASA UN COMENTARIU