BREAKING NEWS. Seful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-COVID-19, PE FARAS? Dr. Valeriu Gheorghita EXPLICA

Șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-COVID-19 a fost invitat B1 TV. Acesta a vorbit despre persoanele care au sărit rândul la vaccinare și despre o posibilă plecare din fruntea instituţiei care se ocupă cu campania naţională de vaccinare.

Omul lui Klaus Iohannis, Valeriu Gheorghiță, a precizat miercuri seara că nu-și va da demisia din funcția pe care o ocupă și că va pleca doar atunci când va fi înlocuit de către premierul Florin Cîțu.

”Nu m-am autonumit în această calitate de președinte al Comitetului Național de vaccinare și nu îmi voi da demisia decât atunci când voi fi eventual înlocuit la propunerea premierului, în coordonarea căruia mă aflu. Această campanie nu trebuie să se oprească la un singur om, nu trebuie să se oprească la mine, eu vă asigur că am făcut alături de echipa mea tot ce am știut mai bine”, spune coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-COVID-19 la B1 TV.

Despre persoanele care au sărit rândul la vaccinare
El a abordat și un subiect care a creat scandal în România. Amintim că anumite persoane au sărit rândul la vaccinare deși nu se aflau în etapele actuale de imunizare. În acest context, Valeriu Gheorghiță spune că explicațiile ar trebui să vină de la Ministerul Sănătății.

”În ceea ce privește cazurile mediatizate referitoare la câteva mii de persoane care au fost vaccinate deja deși nu s-ar fi încadrat în etapele actuale de imunizare, Gheorghiță a precizat: ”Comitetul pe care eu îl conduc are ca atribuții principale coordonarea activităților de vaccinare, organizarea activităților de vaccinare, ceea ce presupune activități medicale, elaborare de proceduri, organizare logistică (…) și un alt atribut este cel legat de comunicare. Eu nu am atribut legat de controalele în centrele de vaccinare. Datele pe care eu le prezint public le solicit oficial de la instituțiile abilitate, de la Institutul Național de Sănătate Publică, pentru că am nevoie de date validate, care să nu conțină erori, pentru a face o informare corectă și transparentă.”, mai spune acesta.

Aproape 7 mii de persoane nu trebuiau să se vaccineze în această perioadă
Omul lui Iohannis mai spune că, din datele prezentate în spațiul public în ultima perioadă, s-a aflat că aproape 7 mii de români au fost vaccinați înainte să le vină timpul.

”Am luat cunoștință de toate datele prezentate în spațiul public în ultimele zile. Am văzut că sunt până la 7.000 de persoane care s-au vaccinat și nu ar fi trebuit să se vaccineze în această etapă. Încă de la debutul campaniei de vaccinare, după ce actualul Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a preluat acest, i-am trimis o adresă prin care i-am solicitat să asigure evaluări periodice în centrele de vaccinare, prin structurile pe care dumnealui le are în subordine. Dacă s-a întâmplat acest lucru sau nu domnia sa ar trebui să ne spună. Pe mine mă interesează să prevenim anumite abateri de la strategie și nu să venim ulterior cu sancțiuni, dintr-un demers de transparentizare pe care îl susțin în totalitate”, mai spune Gheorghiță.

Despre datele care au fost șterse și republicate
El a fost întrebat despre datele referitoare la vaccinare care au fost publicate recent, apoi șterse și republicate, răspunzând că nu poate da un răspuns pe această temă.

”Nu aș putea să vă dau un răspuns pentru că cei care au pus aceste date probabil că au simțit nevoia să facă anumite corecturi sau modificări. Ministerul Sănătății este parte a CNCAV și cred că poate să ne ofere mai multe explicații despre aceste situații punctuale de persoane care sunt vaccinate fără să îndeplinească criteriile de eligibilitate.

Întotdeauna am încurajat să nu aruncăm doze care rămân la sfârșitul programului și să vaccinăm persoane care sunt eligibile în etapa respectivă și, dacă nu găsim acele persoane, să vaccinăm persoanele pe care le putem avea, așa încât să nu aruncăm doze la gunoi. Noi vaccinăm oameni și ne dorim să vaccinăm un număr cât mai mare de persoane într-o perioadă cât mai scurtă de timp, cu un număr cât mai mult de doze irosite”, a declarat Valeriu Gheorghiță la B1 TV.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!