BREAKING NEWS S-a decis: Victorie URIASA a Laurei Codruta Kovesi impotriva statului roman


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcția de șef al DNA. Revocarea ei a avut loc în baza unui decret semnat de președintele Klaus Iohannis în urma unei decizii a Curții Constituționale.

Laura Codruța Kovesi a primit verdictul celor de la CEDO. Magistraţii susținut că fosta şefă a DNA nu a avut cum să conteste decizia de revocare a ei din funcție și că că demiterea ei a fost abuzivă.

În decizia CEDO, se arată că magistrații sunt de acord cu temeinicia obiecției preliminare a Guvernului în ceea ce privește neepuizarea căilor de atac interne și o respinge. În plus, CEDO consideră că a existat o încălcare a articolului 6 și 1 din Convenție dar și o încălcare a articolului 10 din Convenție.

Fosta șefă a DNA a susținut că i-au fost încălcate mai multe drepturi. Potrivit unui răspuns al Laurei Codruța Kovesi transmis de biroul de presă al Parchetului General și citat de Europa FM, fosta șefă a DNA a formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care a arătat că i-au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce privește revocarea din funcția de procuror șef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunțată de Curtea Constituțională.

Potrivit fostei șefe DNA, decizia Curții Constituționale nu a putut fi contestată, inexistența unei căi de atac fiind stabilită de însăși motivarea Deciziei Curții Constituționale.

Preşedintele României Klaus Iohannis a emis în 2018 decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, potrivit deciziei CCR. Imediat după ce a fost revocată din funcție, Kovesi a fost delegată procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *