BREAKING NEWS Reuniune ONU fără Iran. Reprezentantul Teheranului, STATUT DE TERORIST?!

Pe fondul escaladării tensiunilor dintre SUA şi Iran, după uciderea, vineri, la Bagdad, a comandantului iranian Qassem Soleimani de forţele americane, ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif nu a primit viza SUA pentru a participa joi la o şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU.

În conformitate cu prevederile Convenţiei cu privire la privilegiile şi imunităţile instituţiilor ONU din 1947, Statelor Unite li se cere să permită accesul diplomaţilor străini pe teritoriul american pentru a participa la reuniunile ONU ce au loc la sediul din New York. Washingtonul afirmă însă că poate refuza să acorde vize acestora din motive de „securitate, terorism şi politică externă”.

Citiți și:  Omenirea, în fața unui risc imens. Amenintarea „roboților ucigași”

Departamentul de Stat a refuzat să comenteze, în timp ce Misiunea Iranului pe lângă Naţiunile Unite a răspuns că a luat notă de zvonurile vehiculate, dar că nu a primit nicio comunicare oficială din partea SUA sau a ONU cu privire la viza ministrului de externe Zarif.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a refuzat să comenteze.

Şeful diplomaţiei iraniene intenţiona să participe joi la o reuniune a Consiliului de Securitate pe tema susţinerii Cartei ONU, participarea la reuniune fiind planificată înaintea escaladării tensiunilor dintre SUA şi Iran, la sfârşitul săptămânii trecute.

Participarea ministrului de externe Mohammad Javad Zarif la şedinţa Consiliului de Securitate i-ar fi oferit diplomatului iranian o tribună cu impact global de la care să critice public SUA pentru uciderea lui Soleimani, notează Reuters.

Citiți și:  Omenirea, în fața unui risc imens. Amenintarea „roboților ucigași”

Ambasadorul Iranului la ONU, Majid Takht Ravanchi, a descris uciderea lui Soleimani drept „un exemplu evident de terorism de stat şi, ca faptă criminală, reprezentând o încălcare grosolană a principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, inclusiv şi în special … a Cartei Naţiunilor Unite”, consemnează Agerpres.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.