BREAKING NEWS Presa franceză denunţă un FAKE NEWS din partea lui Klaus Iohannis


Pentru a justifica menținerea școlilor închise, președintele României a declarat că „o școală a fost deschisă experimental” în Franța, „și că experiența nu a decurs foarte bine”. Șeful statului a făcut o confuzie, notează publicaţia franceză Liberation. La rubrica CheckNews, jurnaliştii francezi explică întreaga situaţie.

Luni, 27 aprilie, după cum indică site-ul președinției române, Klaus Iohannis a spus că școlile nu se vor redeschide până în septembrie. În timpul discursului său, președintele a explicat că s-a luat decizia după ce s-a observat ce s-a făcut în alte țări și a citat exemplul Franței cu aceste cuvinte: „Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă. Deci, lucrurile nu sunt absolut deloc simple.“

Despre ce vorbește președintele României? CheckNews nu a găsit nicio mențiune despre un astfel de experiment în presa franceză. Contactat de CheckNews, Ministerul Educației Naționale neagă în mod oficial: „Nici o școală nu a fost redeschisă în mod experimental, singura activitate a elevilor care a existat de la începerea închiderii privește copiii personalului medical și ai angajaţilor din securitatea internă, a personalului esențial.”

Serviciul de presă al Președinției României a răspuns că Iohannis se referă la „un studiu realizat între 30 martie și 4 aprilie 2020 de Institul Pasteur, Universitatea din Paris și Agenția de politică franceză pentru sănătate publică cu privire la elevii și profesorii din departamentul Oise, o zonă afectată de cazuri de boală cu Covid-19, precum și de spitalizări cauzate de Covid-19 la studenți și profesori.”

Într-adevăr, un studiu serologic a fost realizat de Institutul Pasteur de la liceul Jean-Monnet din Crépy-en-Valois, în departamentul Oise. Dar, contrar ceea ce a înțeles președintele român în declarația sa din 27 aprilie, această campanie de testare a avut loc la o lună după închiderea școlii, care s-a închis la începutul lunii martie, și nu a fost niciodată redeschisă, indiferent dacă a fost experimentală sau nu. Unitatea Oise a fost aleasă pentru cercetare, deoarece a fost localizată într-una dintre cele mai afectate zone la începutul epidemiei.

Sursa: stiripesurse.ro

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *