BREAKING NEWS Pfizer testează o nouă COMBINATIE de vaccinuri împotriva COVID

Pfizer testează folosirea unui vaccin pneumococic împreună cu o a treia doză de vaccin pentru Covid-19. Această combinație ar urma să asigure o protecție sporită pacienților cu vârste de peste 65 de ani.

Compania farmaceutică Pfizer a început un studiu clinic care constă în administrarea unui vaccin pneumococic candidat împreună cu o a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech pentru Covid-19. Conform anunțului făcut de reprezentanții companiei, citați de agenția de presă Reuters, studiul are în vedere persoane cu vârste de peste 65 de ani.

Obiectivul cercetării demarcate de Pfizer, este de a înţelege dacă această combinaţie de vaccinuri este sigură. De asemenea, cercetătorii urmează să observe care este reacţia sistemului imunitar după adăugarea unui vaccin pneumococic la vaccinul pentru COVID-19. Dacă o asemenea combinație asigură o protecție sporită pacienților cărora li se administrează.

Vaccinul pneumococic candidat, 20vPnC, este dezvoltat pentru protejarea adulţilor împotriva a 20 de serotipuri responsabile de majoritatea bolilor pneumoccocice invazive şi pneumonie.

Conform Pfizer, noul studiu va include 600 de voluntari adulţi. Aceștia vor fi recrutați dintre participanții la studiul pentru vaccinul pentru Covid-19, în stadiu târziu, dezvoltat de cele două companii. Este vorba despre persoane care au primit a doua doză de vaccine anti-COVID cu cel puţin şase luni înainte de a intra în noul studiu de co-administrare.

Citiți și:  STUDIU Iată ce conține vaccinul: Serul Pfizer NU este eficient împotriva variantei Omicron

Noul vaccin este în evaluare
Deși s-a spus că vaccinurile pentru Covid-19 sunt sigure și protejează chiar dacă sunt administrate singure, pe baza experienţei cu vaccinuri non-Covid, Centrul SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a declarat că vaccinurile COVID-19 şi alte vaccinuri pot fi administrate simultan sau în aceeaşi zi.

În luna decembrie a anului trecut, Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a acceptat să evalueze cu prioritate o cerere a Pfizer de licenţă pentru administrarea vaccinului 20vPnC la adulţi cu vârste de peste 18 ani. O decizie în legătură cu acest subiect urmează să fie adoptată în luna iunie.

Două luni mai târziu, în februarie 2021, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a acceptat cererea companiei pentru autorizarea introducerii pe piaţă a vaccinului 20vPnC.

Citiți și:  STUDIU Iată ce conține vaccinul: Serul Pfizer NU este eficient împotriva variantei Omicron

Ce este vaccinul pneumococic
Vaccinul pneumococic reprezintă un vaccin folosit pentru imunizare împotriva diferitelor tulpini de Streptococcus pneumoniae. Acesta este utilizat pentru a preveni anumite cazuri de pneumonie, meningită și sepsis. Există două tipuri de vaccinuri pneumococice, cele conjugate⁠ și vaccinuri polizaharidice⁠. Acestea sunt administrate fie prin injecție intramusculară, fie prin injecție subcutanată.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea vaccinurilor conjugate pentru imunizarea copiilor. Acestea se administrează inclusiv celor cu HIV/SIDA. Se recomandă administrarea a trei sau patru doze, ce prezintă o rată de eficiență a prevenirii bolii severe între 71 și 93%.

Vaccinurile polizaharidice, deși eficiente la adulții sănătoși, nu sunt eficiente la copiii de sub doi ani sau în cazul acelora cu un sistem imunitar slăbit.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!