BREAKING NEWS: Lovitură sub centura pentru șoferi! Aceste probe ar putea fi folosite împotriva lor

Vești proaste pentru șoferi! Aleșii pregătesc un proiect de lege care le-ar putea aduce mari probleme și amenzi usturătoare. Inițiativa vine în contextul numărului foarte mare de accidente.

Este vorba despre o iniţiativă legislativă prin care se propune ca maginile surprinse cu telefonul mobil sau cu camera instalată pe bordul maşinii să devină probe pentru autorităţi.

Legea este gândită de un deputat USR. Acesta susţine că în acest fel multe accidente vor putea fi soluţionate mai uşor.

“Se impune actualizarea şi modificarea Codului Rutier în sensul în care constatarea contravenţiilor să se poată face şi cu ajutorul înregistrărilor de pe mijloacele tehnice video aparţinând participanţilor la trafic, chiar dacă aceste mijloace nu sunt certificate, cu condiţia ca proba video sa fie însoţită de declaraţia participantului la trafic care o furnizează, că înregistrarea video este reală şi autentică”.

Iniţiatorul mai susţine că legea trebuie să fie adusă în pas cu tehnologia, mai ales că foarte mulţi conducători auto folosesc cameră de bord.

Citiți și:  Dezvăluiri incredibile din culisele Parlamentului: 'Se practică fals în semnătură'

Concret, autorităţile ar putea folosi aceste imagini dacă acestea conţin elemente de identificare a maşinii, a datei, orei şi locului, precum şi o sesizare din partea persoanei care a realizat filmarea.

În cazul în care proiectul va trece, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 se va modifica astfel:

„201 Mijloc tehnic video – dispozitiv folosit de participantul la trafic, chiar dacă nu este certificat, omologat şi verificat metrologic, care produce o înregistrare tehnică video, prin intermediul căreia se atestă desfăşurarea unui eveniment, şi cu ajutorul căreia se probează încălcări ale unor reguli de circulaţie, altele decât cele referitoare la nerespectarea vitezei maxime admise.”

După alineatul (2) al articolului 109, se introduce un nou alineat, alin. (21), cu următorul cuprins:

„(21) Constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice video folosite de participanţii la trafic, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii şi modelului vehiculului implicat în săvârşirea contravenţiei, precum şi a datei, orei şi locului săvârşirii contravenţiei, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.”

Citiți și:  Dezvăluiri incredibile din culisele Parlamentului: 'Se practică fals în semnătură'

După alineatul (3) al articolului 109, se introduce un nou alineat, alin. (31), cu următorul cuprins:

„(31) În cazurile prevăzute la alin. (21), procesul-verbal se poate încheia şi în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul; pentru constatarea contravenţiei este necesară şi declaraţia participantului la trafic asupra faptelor ce constituie obiectul contravenţiei şi asupra autenticităţii şi veridicităţii înregistrării tehnice video furnizate, precum şi confirmarea faptelor de către martori, dacă există, menţionându-se acestea în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.“

În prezent, proiectul se află în dezbatere în Parlament. Pentru a intra în vigoare trebuie să fie adoptat de ambele camere, să fie promulgat de preşedinte şi publicat în MT.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU