fbpx
INTERNATIONALSTIRI

BREAKING NEWS – FOTO: TERORISTII din Franţa s-au baricadat într-o casă. Sunt incercuiti de trupele speciale!

at2

Bernard Cazeneuve, Ministrul francez de Interne, a anunţat joi arestarea preventivă a şapte persoane în ancheta privind atentatul terorist din Franţa, asupra săptămânalului satiric Charlie Hebdo, relatează AFP. Un manager al unei staţii de benzină din Aisne, un departament din nordul Franţei, i-a recunoscut pe cei doi suspecţi. Ulterior, FRance 3 anunţă că suspecţii s-au baricadat într-o casă din Crepy-en-Valois.

UPDATE Un important dispozitiv al forţelor de poliţie franceze a fost mobilizat în localitatea Crepy-en-Valois, situată la aproximativ 60 de kilometri nord de Paris, unde cei doi suspecţi în cazul atentatului de la Paris s-ar fi baricadat într-o casă, relatează France 3, citat de Mediafax.

Două elicoptere Puma pentru transportul trupelor survolează în prezent localitatea Crepy-en-Valois, din departamentul Oise, după ce suspecţii în cazul atentatului de la redcaţia Charlie Hebdo au fost reperaţi la Villers-Cotterêts în cursul dimineţii.

t1

Mai multe autovehicule ale jandarmeriei au fost de asemenea observate pe străzile din localitate.

t2

Potrivit surselor „Le Point“, două persoane înarmate care seamănă cu suspecţii atentatului terorist asupra publicaţiei satirice Charlie Hebdo au fost văzuţi în Aisne, departament în nordul Franţei. Ei ar fi jefuit o benzinărie, de unde au furat alimente şi benzină, apoi au fugit spre Seine-et-Marne.

Managerul staţiei de benzină lângă Villers-Cotteret (Aisne) i-ar fi recunoscut pe cei doi bărbaţi ca fiind suspectaţii care au participat la atacul asupra redacţiei Charlie Hebdo, „Au fost doi bărbaţi cu cagule , cu puşti Kalaşhnikov şi aparent şi cu un lansator de rachete “ a confirmat o altă sursă pentru AFP.

În Aisne, poliţiştii sunt pregătiţi pentru o eventuală interceptare a suspecţilor. Brigăzile de intervenţie, staţionate Porte de la Villette (în Paris), au primit ordin să fie dotate cu arme de asalt şi echipament de protecţie, potrivit unei surse din poliţie, citată de „Le Point“.

 Staţia de benzină unde au fost văzuţi cei doi suspecţi ai atentatului terorist din Franţa a fost închisă de forţele de ordine
Staţia de benzină unde au fost văzuţi cei doi suspecţi ai atentatului terorist din Franţa a fost închisă de forţele de ordine

Întrebat care este numărul persoanelor aflate în prezent în arest preventiv, ministrul Cazeneuve a spus pentru postul de radio Europe 1 că „şapte persoane“. O sursă judiciară a declarat, la rândul său, că au fost reţinute şapte persoane, bărbaţi şi femei din anturajul celor doi fraţi identificaţi drept presupuşii autori ai atacului şi care încă nu au fost găsiţi.

Premierul francez Manuel Valls a anunţat şi el joi că au avut loc “mai multe reţineri” şi “arestări” în cursul anchetei asupra atacului sângeros comis miercuri împotriva sediului săptămânalului satiric Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, dintre care patru grav, în cel mai sângeros atentat din ultimii 40 de ani în Franţa, potrivit AFP.

Imagine din redacţia Charlie Hebdo, după atac
Imagine din redacţia Charlie Hebdo, după atac

“Au fost mai multe reţineri în această noapte (de miercuri spre joi), există arestaţi”, a declarat prim-ministrul la postul de radio RTL, refuzând să ofere vreun detaliu când i s-a cerut cu insistenţă să precizeze dacă au fost arestaţi doi sau trei indivizi.

Atentat terorist în Franţa: autorii atacului, identificaţi

Cei trei suspecti au fost identificaţi de servicile speciale franceze încă de ieri noapte. Autorii atacului şi ai măcelului de la sediul lui Charlie Hebdo – sunt încă daţi în căutare de poliţie. Al treilea, prenumit Hamid, cel mai tânăr din grup – nu are decât 19 ani – bănuit că i-ar fi ajutat pe cei doi atacatori, s-a predat spontan autorităţilor ca să explice că nu are nimic de a face cu atacul.

Cei doi atacatori franco-algerieni căutaţi încă sunt doi fraţi, Chérif şi Saïd Kouachi în vârstă de 32, respectiv 34 de ani. Poliţia îi consideră «extrem de periculoşi» şi «foarte bine înarmaţi». Cel puţin unul dintre cei doi fraţi a fost reperat în trecut ca având relaţii cu filiere jihadiste, el însuşi fiind oprit în 2005 pe când încerca să decoleze spre destinaţii orientale.

Împreunà cu fratele său el a fost într-o primà instanţă un «musulman ocazional » dupà cum se autodefinea : bea, fuma si avea chiar o iubită. Radicalizarea s-a făcut în urma întâlnirii cu un predicator radical din Paris. O parte din grupul de apropiati acestui predicator a murit pe frontal irakian la mijlocul anilor 2000. Ceilalţi şi-au continuat jiahdul – aşa-zisul război sfânt – în Franţa unde ieri au comis un măcel strigând «Alah e cel mai mare» şi «L-am ràzbunat pe Profet ».

În cursul nopţii, anchetatorii au difuzat publicului două poze cu principalii suspecţi şi au pus la dispoziţie un număr de telefon la care cei care deţin informaţii pot suna. Tot în cursul orelor trecute trupele speciale au efectuat mai multe operaţiuni, una în regiunea pariziană alte două în provincie – în estul si nordul Franţei – pentru a perchiziţiona apartamente ale apropiaţilor suspecţilor. O parte dintre aceştia au fost interpelaţi de poliţie pentru a putea fi interogaţi.

 Chérif şi Saïd Kouachi, cei doi autori ai atentatului din Franţa
Chérif şi Saïd Kouachi, cei doi autori ai atentatului din Franţa

Cine este Cherif Kouachi, unul dintre autorii atacului terorist din Franţa

Francezul Cherif Kouachi (32 de ani), căutat împreună cu fratele său Said (34 de ani) în ancheta privind atacul terorist împotriva publicaţiei satirice Charlie Hebdo, este un jihadist bine cunoscut de către serviciile antiteroriste franceze, el fiind condamnat prima dată în 2008 pentru că a făcut parte dintr-o filieră care se ocupa cu trimiterea de combatanţi în Irak, relatează AFP.

Născut pe 28 noiembrie 1982 la Paris, cu cetăţenie franceză, supranumit Abou Issen, Cherif Kouachi a făcut parte din ceea ce se numea ”Filiera Buttes-Chaumont”. Sub autoritatea unui ”emir”, Farid Benyettou, filiera permitea trimiterea de jihadişti în Irak pentru a se alătura ramurii irakiene a Al-Qaida, condusă în acea vreme de Abou Mussab al-Zarkaoui.

Interpelat chiar înainte de a se îmbarca cu destinaţia Siria, apoi Irak, el a fost judecat în 2008 şi condamnat la trei ani de închisoare, dintre care 18 luni cu suspendare.

Doi ani mai târziu, numele lui a fost citat într-o încercare de a obţine evadarea din închisoare a unui islamist, Smain Ait Ali Belkacem, fost membru al Grupului Islamic Armat Algerian (GIA), condamnat în 2002 la închisoare pe viaţă pentru comiterea unui atentat în staţia de metrou Musée d’Orsay din Paris în octombrie 1995, soldată cu 30 de răniţi.

Cherif Kouachi era suspectat îndeosebi că ar fi un apropiat al unei alte figuri a islamului radical francez, Djamel Beghal, care a executat o pedeapsă de zece ani de închisoare pentru pregătirea de atentate. Kouachi este suspectat că a participat la antrenamente cu Beghal. Deşi a fost inculpat în acest dosar, el a scăpat de urmărirea penală.

Fotografia lui Cherif Kouachi, cu o figură ovală, ras în cap şi cu barbă, a fost difuzată în cursul nopţii de miercuri spre joi de către poliţie. Se presupune că el este ”înarmat şi periculos”, ca şi fratele său Said, născut pe 7 septembrie 1980, tot la Paris, cu cetăţenie franceză. Said are ochii căprui, părul castaniu, este tuns scurt şi are barbă.

Cei doi fraţi sunt suspectaţi de comiterea, miercuri, a atentatului la sediul publicaţiei Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi. Cartea de identitate a unuia dintre cei doi indivizi a fost găsită într-o maşină abandonată în fugă în nord-estul Parisului.

Presupusul complice al celor doi fraţi, care s-a predat poliţiei noaptea trecută în nord-estul Franţei, Mourad Hamyd (18 ani), este cumnatul lui Cherif Kouachi. El este suspectat că i-a ajutat pe cei doi asasini. Un martor relatase despre prezenţa unui al treilea complice în momentul când agresorii au fugit de la locul faptei.
Mourad Hamyd s-a predat poliţiei din oraşul Charleville-Mézieres, ”după ce a văzut că numele său circula pe reţelele de socializare”, a explicat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Mourad Hamyd s-a predat poliţiei din oraşul Charleville-Mézieres, ”după ce a văzut că numele său circula pe reţelele de socializare”, a explicat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.