BREAKING NEWS. Armele letale ar putea fi la liber pentru români

Arme letale la liber, eliminarea testului psihologic pentru dobândirea unui permis sau dreptul de a deschide focul pe stradă fără prea multe restricţii. Sună a Vestul Sălbatic, dar ar putea fi modificări definitive aduse de parlamentari legii armelor şi muniţiilor din România. Proiectul a trecut anul trecut de Senat cu vot favorabil şi va intra în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Am discutat cu specialiştii, care privesc cu teamă viitorul, dacă acest proiect va deveni lege.

Legea armelor, în forma ei actuală, este extrem de restrictivă. Proiectul aduce câteva modificări esenţiale.

VALENTIN PALADE, fost director arme şi muniţii IGPR: Orice persoană trebuie să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile. Să nu încalce legea şi să respecte legea în acelaşi timp.

În primul rând, la rubrica „arme de autoapărare” introduce pistoalele cu glonţ. În prezent, la astfel de arme au dreptul numai câteva categorii de oameni cu statut special.

Noul proiect elimină şi obligaţia absolvirii unui curs de instruire cu o armă.

IULIAN, instructor de TIR: Pentru a obţine dreptul de a conduce o maşină se face şcoală. Faci cursuri, faci practică, lucru care te reponsabilizează. Acelaşi lucru trebuie făcut şi în vederea obţinerii permisului de port armă, dar cu nişte reguli un pic mai restrictive.

Legea 573 pe 218 elimină şi testul psihologic. Va putea deţine o armă oricine a împlinit 18 ani cu o singură condiţie: Nu a fost condamnat la închisoare pe viaţă!

Potrivit actualei legi, poliţia e anunţată pentru fiecare uz de armă. Noul proiect, însă, va obliga deţinătorul de armă să anunţe poliţiştii doar dacă în urma folosirii armei au rezultat pagube materiale sau victime.

VALENTIN PALADE, fost director arme şi muniţii IGPR: Simt nevoia să tragă cu arma vor trage cu arma. Simt nevoia să ameninţe, vor ameninţa! Să înceapă să tragă prin intersecţii, sau să facă pe grozavii sau eu ştiu ce se mai poate întâmpla în România.

Practic, condiţiile pentru deţinerea şi utilizarea unei arme vor fi mai permisive chiar decât în poligon.

În prezent, în fiecare an, românii depun între cinci mii şi şapte mii de cereri pentru dobândirea unui permis de port armă. În Statele Unite, unde legea este similară cu ceea ce se doreşte la noi, numai anul trecut au fost aproape 35 de mii de morţi şi peste 70 de mii de răniţi în atacuri armate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.