Breaking news! Americanii au luat decizia! Ce se întâmplă cu armata

Agenţia Reuters anunţă că a intrat în posesia unei scrisori semnate de şeful puşcaşilor marini americani, generalul de brigadă William H. Seely, comandantul forţelor armate americane din Irak. Potrivit documentului, coaliţia militară condusă de Statele Unite se angajează să se retragă din Irak în următoarele “zile şi săptămâni”, repoziţionându-şi trupele.

Generalul Seely a precizat, în scrisoarea adresată numărul doi al comandamentului militar irakian că repoziționarea forțelor coaliției anti-jihadiste se va face în vederea unei „retrageri din Irak de manieră securizată și eficientă”.

Doi responsabili militari, unul american și unul irakian, au confirmat autenticitatea acestei scrisori semnate de generalul William H. Seely, comandantul operațiunilor militare americane în Irak.

„Respectăm decizia voastră suverană care ordonă plecarea noastră”, se arată în scrisoarea citată de Reuters. La ora actuală, în Irak staţionează aproximativ 5.000 de soldaţi americani.

Această informație vine a doua zi după ce Parlamentul de la Bagdad a adoptat în unanimitate o rezoluţie prin care solicită guvernului condus de Adel Abdul Mahdi să expulzeze trupele străine din Irak, după asasinarea vineri a generalului iranian Qassem Soleimani.

Premierul interimar irakian a declarat luni că retragerea trupelor SUA din Irak ţine de competenţa Irakului, după ce parlamentul de la Bagdad a solicitat în ajun ca trupele străine să părăsească această ţară din Orientul Mijlociu. „Nu vom accepta ca Irakul să devină o scenă pentru reglări de conturi”, a afirmat premierul irakian în cursul unei întâlniri cu ambasadorul Chinei la Bagdad.

Abdel-Mahdi a declarat duminică că demersuri sunt în curs de desfăşurare pentru plecarea trupelor străine din ţară. „Responsabili irakieni din diferite departamente pregătesc un memorandum cu privire la etapele juridice şi procedurale pentru punerea în aplicare a deciziei privind retragerea trupelor străine”, a anunţat anterior serviciul de presă al premierului irakian.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat Irakul cu sancţiuni dacă va exista „vreo ostilitate” în ceea ce priveşte cererea de plecare a trupelor americane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *