BREAKING Ministerul Justiției susține că OUG pe alocații ar putea fi NECONSTITUTIONALA

Ministerul Justiției a avizat favorabil cu observații ordonanța de urgență privind amânarea dublării alocațiilor, susținând că actul normativ are o serie de vicii care ar putea duce la declararea neconstituționalității în ansamblu. Potrivit documentului intrat în posesia STIRIPESURSE.RO, Predoiu nu a semnat nici avizul, nici ordonanța, în locul său semnând secretarul de stat Cristian Băcanu, candidatul PNL la Primăria Sectorului 5.

Posibile probleme de neconstituționalitate observate de MJ:

  • Urgența adoptării OUG nu este suficient motivată. Argumentele invocate în preambul nu sunt suficiente pentru a justifica adoptatea.

  • Se încalcă art. 61, alin. (1) din Constituție, prin contracararea voinței Parlamentului, unica autoritate legiuitoare, în acest sens existând și jurisprudență CCR.

  • OUG diminează practic cuantumul alocației, ceea ce duce la afectarea unui drept fundamantal.

Ordonanţa privind creşterea alocaţiilor pentru copii a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Începând din luna septembrie, alocaţiile vor creşte cu 20%.

În luna septembrie, alocaţiile vor creşte după următorul model:

  • De la 156 lei la 185 lei pentru copiii între 2 şi 18 ani

  • De la 311 lei la 369 lei pentru copiii între 0 şi 2 ani

De altfel, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a explicat majorările: „Calendarul pe care îl propun pentru a avea suportul necesar în bugetul pe anul acesta şi cel pentru anii viitori ar fi următorul: o creştere de 20% de la 1 septembrie anul acesta, iar următoarele creşteri să fie făcute etapizat, de două ori pe an, anul viitor la 1 ianuarie şi 1 iulie, cu câte 20%, şi la fel în 2022”.

Copiii vor primi alocaţii până la finalul lui 2022 după cum urmează:

  • 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani pentru copiii cu handicap

  • 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsî între 2 ani şi 18 ani.

Stiripesurse.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *