BREAKING Decizie de ultimă oră a Rusiei in conflictul cu Ucraina

Decizie drastică luată de Rusia chiar de Crăciun. Potrivit ultimelor informații, peste 10.000 de soldaţi ruşi se întorc la bazele lor după exerciţii în apropierea Ucrainei, în ciuda temerilor la nivel european.

Agenția de presă rusească Interfax informează că în cursul zilei de sâmbătă, peste 10.000 de soldaţi ruşi s-au întors la bazele lor permanente după o lună de exerciţii în apropierea Ucrainei, arată Reuters.

Sursa citată precizează că exerciţiile au avut loc în mai multe regiuni din apropierea Ucrainei, inclusiv în Crimeea, anexată de Rusia în 2014, precum şi în regiunile sudice ale Rusiei Rostov şi Kuban. De menționat este faptul că întreaga situația a generat îngrijorări la nivel european.

Mai exact, desfășurarea de către Rusia a zeci de mii de militari în nordul, estul şi sudul Ucrainei au alimentat temeri la Kiev şi în capitale occidentale că Moscova ar plănui un atac.

Pe de altă parte, Rusia neagă orice astfel de planuri, adăugând că are nevoie de angajamente din partea Occidentului și inclusiv o promisiune de la NATO de a nu extinde alianţa spre Est către graniţele ruseşti, pentru că propria securitate îi este ameninţată de amplificarea legăturilor Ucrainei cu alianţa occidentală, aminteşte Reuters.

La rândul ei, Moscova afirmă de asemenea că îşi poate desfăşura trupele pe propriul teritoriu după cum crede de cuviinţă. De menționat este faptul că, potrivit estimările referitoare numărul de trupe ruseşti mutate recent mai aproape de Ucraina, acestea variază de la 60.000 la 90.000, cu un document al serviciilor de informaţii americane sugerând că numărul militarilor ar putea fi crescut până la 175.000.

Ce spun analiștii militari
“O etapă de coordonare de luptă a diviziilor, a echipajelor de luptă, echipelor la unităţile motorizate (…) a fost finalizată. Mai mult de 10.000 de militari (…) vor merge în marş spre desfăşurarea lor permanentă de la teritoriul exerciţiilor”, a anunţat Interfax, citând armata.

Reuters i-a contactat pe analiștii militari occidentali pentru a oferi o opinie referitoare la opțiunile Rusiei în cazul în care va invada Ucraina. Astfel, aceștia susțin că Rusia nu poate să mențină, pe termen nedeterminat, un număr atât de mare de trupe desfășurate acolo unde sunt din cauza aspectelor financiare și logistice ale unei asemenea operațiuni.

În același timp, analiștii sunt de părere că Rusia va trebui să retragă trupele până în vara anului viitor, lucru confirmat chiar astăzi odată cu retragerea a zeci de mii de militari.

Totodată, estimările arată că numărul de noi trupe rusești care s-au apropiat de Ucraina variază între 60.000 și 90.000, iar un document al serviciilor americane sugrează că s-ar putea ajunge până la 175.000 de militari activi în zonă.

Amintim faptul că oficialii americani au avertizat că Rusia ar putea lansa o invazie a Ucrainei chiar în a doua jumătate a lui ianuarie, atunci când solul va fi ceva mai tare, iar tancurile și alte tipuri de vehicule blindate se vor putea mișca mai ușor.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *