“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
NATIONALNOUTATISTIRI

Bozgorii au fost pusi cu botul pe labe!

ministerul-afacerilor-externe-al-romaniei-mae

Un proces la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg aruncă în aer coaliţia de guvernare de la Bucureşti. UDMR ameninţă că va ieşi de la guvernare şi i-a dat un ultimatum în acest sens premierului Victor Ponta după ce Ministerul Afacerilor Europene(MAE) a intervenit în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a iniţiativei cetăţeneşti privind protecţia minorităţilor naţionale – Minority SafePack, iniţiată de Uniune şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa(FUEN), al cărui vicepreşedinte este Kelemen Hunor. Mai exact, MAE a susţinut punctul de vedere al Comisiei Europene, poziţionându-se astfel împotriva UDMR. Kelemen Hunor a declarat, pentru Gândul, că nu a existat o consultare în coaliţie pe tema acestui subiect. „A fost o acţiune partizană a MAE! Am cerut retragerea intervenţiei”, a spus liderul UDMR. Întrebat dacă Uniunea ia în calcul ieşirea de la guvernare, în condiţiile în care aceasta nu va fi retrasă, Kelemen a admis, indirect, că acesta este o variantă de lucru. „Nu vreau să răspund la această întrebare, dar poziţia mea foarte hotărâtă o cunoaşte premierul, de la el aştept un răspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!”, a spus Kelemen Hunor, pentru gândul.

La doar patru luni de la intrarea la guvernare, UDMR ameninţă că va  părăsi Palatul Victoria. Motivul: fără consultarea Uniunii, Ministerul Afacerilor Externe a intervenit într-un proces la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg, căreia UDMR i se adresase după ce, în septembrie anul trecut, Comisia Europeană a respins Iniţiativa Cetăţenească Europeană (ICE) pentru protecţia minorităţilor naţionale – Minority SafePack, iniţiată chiat de UDMR şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa(FUEN).

Iniţiativa prin care se solicita aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind minorităţilor pe şase tematici  – „Limbile regionale sau minoritare, educaţie, cultură şi diversitate culturală”, „Politica de dezvoltare regională”, „Participarea şi implicarea societăţii civile”, „Egalitate şi anti-discriminare”, „Media audio-vizuală şi conţinutul digital” şi “Sprijin pentru comunităţile minorităţilor naţionale” – a fost respinsă de Comisie pe motiv că „în mod evident, este în afara limitelor prerogativelor UE să prezinte o propunere urmărind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii”. „Decizia a fost una politică”, a comentat la vremea respectivă Kelemen Hunor, anunţând contestarea sa la Curtea Europeană de Justiţie. Acest lucru s-a şi întâmplat, iar surpriza a venit chiar de la Bucureşti. România, prin prin Ministerul Afacerilor Externe, a formulat o cererea de intervenţie  care a şi fost acceptată, termenul limită de depunere a argumentaţiei fiind stabilit pentru finalul lui iunie acest an. Chiar dacă PSD este în Coaliţie cu UDMR, MAE, condus de social-democratul Titus Corlăţean, a susţinut aceeaşi poziţie cu Comisia Europeană.

„O acţiune partizană a MAE”

Demersul a aruncat practic în aer coaliţia. Kelemen Hunor a avut o discuţie tensionată cu premierul Victor Ponta, în care i-a cerut acestuia retragerea intervenţiei transmise de MAE. Potrivit unor surse din Coaliţie, şeful guvernului a vorbit cu Titus Corlăţean care i-a spus că un pas înapoi echivalează cu demisia sa. În aceste condiţii, UDMR a ameninţat cu ieşirea de la guvernare, însă o decizie finală ar urma să fie luată după o ultimă discuţie pe care Kelemen Hunor şi Victor Ponta ar trebui să o aibă săptămâna viitoare. Surse din Coaliţie susţin însă că e puţin probabil, dacă nu imposibil, ca intervenţia să fie retrasă.

Tensiunea maximă din coaliţie a fost confirmată, pentru gândul, de preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, care a declarat că subiectul intervenţiei României în procesul de la Luxemburg nu a făcut obiectul niciunei consultări în Coaliţie. „A fost o acţiune partizană a MAE! Am cerut retragerea intervenţiei”, a declarat liderul Uniunii, pentru gândul.

Întrebat dacă Uniunea ia în calcul ieşirea de la guvernare, în condiţiile în care aceasta nu va fi retrasă, Kelemen a admis, indirect, că acesta este o variantă foarte probabilă. „Nu vreau să răspund la această întrebare, dar poziţia mea foarte hotărâtă o cunoaşte premierul, de la el aştept un răspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!”, a spus Kelemen Hunor, pentru gândul.

Gândul a solicitat MAE intervenţia pe care a făcut-o în cadrul procesului, însă până la ora publicării acestui material nu a primit un răspuns.

Planul de rezervă al lui Ponta

O plecare a UDMR de la Palatul Victoria nu îl prinde nepregătit pe Victor Ponta. Premierul a plănuit din timp compesarea unei astfel de mutări – dorite de altfel şi de o parte a PSD care vrea disocierea de maghiari în campania pentru prezidenţiale – asigurându-şi o majoritate în parlament cu oamenii lui Dan Diaconescu şi ai lui Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, drept răsplată, reprezentanţi ai PPDD şi ex-liberalilor au primit în această săptămână, miercuri, şi posturi în eşalonul doi al guvernului. Astfel, secretarul general al PPDD, Liviu Neagu, a fost numit secretar general adjunct al Guvernului, iar Ioana Lambru, o apropiată a grupării lui Călin Popescu Tăriceanu, a fost numită secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

Mutarea a fost făcută în ciuda rezervelor exprimate public de UDMR faţă PPDD şi în momentul când Kelemen Hunor nu se afla în Bucureşti, fiind în concediu. Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat, imediat după oficializarea deciziilor, că o analiză la nivelul Uniunii pe această temă ar trebui făcută săptămâna viitoare.

„Săptămâna aceasta a fost o şedinţă de Guvern, preşedintele nostru este în concediu, ca atare vicepremierul nu era în Bucureşti dacă s-a întâmplat acest lucru, aşa că nu vă pot răspunde ce şi cum şi de ce s-a întâmplat. În mod evident atunci va exista o formă clară a acestei colaborări cu acel partid atunci va exista o decizie a Uniunii. În mod evident cred eu partidul cel mai mare din coaliţia de guvernare încearcă să dea o greutate, o susţinere mai mare în Parlament acestei guvernări, care din păcate, deşi teoretic are majoritate în Parlament, în ultimele luni nu a reuşit să voteze nicio lege organică cu care nu a fost de acord opoziţia”, a spus Marton Arpad, pentru gândul.

În eventualitatea plecării UDMR de la guvernare, Victor Ponta se poate baza pe o majoritate de 317 deputaţi şi senatori de la PSD, PPDD, PC şi minorităţi. Acestora ar urma să li se alăture şi cei care l-au urmat pe Călin Popescu Tăriceanu, în jur de 20 de aleşi, ceea ce ar asigura o susţinere cu aproape 50 de voturi în plus decât cele 288 minimum necesare. – Sursa: Gandul

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.