BOMBA IN PSD! Un fost politician rupe tăcerea. Care este adevărul despre boala lui Dragnea

Într-o postare pe Facebook, medicul Tudor Ciuhodaru scrie câteva detalii despre hernia de disc. În postare, Tudor Ciuhodaru menționează că doctorii de la Spitalul Clinic de Urgențe ,,prof. dr. Nicolae Oblu” din Iași, fac operații unice în lume!

Redăm postarea doctorului Tudor Ciuhodaru

„Hernia de disc – sunt câteva lucruri esențiale: în formele severe intervenția chirurgicală rămâne metodă radicală de tratament. Toți pacienții pot beneficia gratuit de nouă aparatură ultraperformantă de la Spitalul Clinic de Urgențe ,,prof. dr. Nicolae Oblu.” Ora exactă în neurochirurgie se da acum la Iași la Spitalul Clinic de Urgențe ,,prof. dr. Nicolae Oblu”. Colegii mei fac acum operații unice în lume!

Hernia de disc – ce trebuie să știți:

1. Concret un fragment dintr-un disc intervertebral se deplaseaza in canalul vertebral (pe unde trec nervii si maduva spinarii) si

2. ii comprima iar aceasta compresie este

3. manifesta clinic prin durere (de la jena, discomfort), tulburari de sensibilitate (amorteli-parestezii), motorii dar si alte semne clinice mai grave in functie de sediu si gravitatea compresiei.

4. Cate discuri intervertebrale sunt, atatea hernii pot fi. Coloana are 23 de discuri. De obicei hernia afecteaza un singur disc dar exista si doua sau trei hernii de disc la acelasi pacient concomitent. Frecvent au loc la nivelul coloanei dorsolombare.

5. Dianosticul modern se face prin Rezonanta Magnetica (IRM), una dintre cele mai avansate tehnici imagistice medicale neirandiante si neinvazive ce asigura un contrast excelent intre diferitele tipuri de tesuturi, mult mai bun comparativ cu Tomografia Computerizata (CT).

6. IRM este indispensabila in examinarile neurolgice si musculoscheletale pentru ca poate sa evidentieze cu acuratete anumite leziuni si astfel sa ajute la stabilirea unui diagnostic corect pe baza caruia medicul curant recomanda un tratament adecvat. In cele mai multe cazuri poate oferi detalii care nu pot fi vizualizate prin tomografie computerizata, radiografie sau ecografie.

7. Tratamentul herniei de disc lombare incepe prin metode mai putin invazive (pornind de la repausul fizic, mai ales in pusee, kinetoterapie si inot intre pusee, tratament medicamentos antiinflamator, antalgic si decontracturant muscular, administrate in cure scurte de 7 pana la 10 zile)

8. Se pot efectua infiltratii epidurale cu substante antiinflamatorii, efectuate sub control radiologic.

9. In formele grave sau avansate interventia chirurgicala ramane metoda radicala de tratament, si totodata ultima solutie a cazurilor complicate.

Se cauta metode prin care sa fie eliminata violenta din spitale! Fluxul vizitatorilor ar putea fi controlat prin acest proiect

10. Operatia va fi facuta doar cand cazul prezinta indicatii absolute (sciatica insuportabila, scaderea importanta a fortei musculare (pareza) si/sau a aparitiei tulburarilor sfincteriene din sindromul cozii de cal).

11. Scopul este de a elibera nervul, de a inlatura fragmentul de disc, care apasa pe nerv si astfel pentru a scapa bolnavul de dureri si eventual complicatii.

12. Interventia neurochirurgicala va consta in extragerea fragmentului de disc herniat, cu eliberarea radacinilor nervoase afectate de compresiune. In vederea interventiei chirurgicale, pacientul va fi internat, de obicei cu o zi anterior operatiei, pentru a putea fi efectuate investigatii necesare actului chirurgical.

13. Se pot folosi metoda clasica deschisa, metoda minim invaziva microchirurgicala sau endoscopica, percutana.

Retineti:

1. Tratamentul chirurgical al herniei de disc este o solutie doar dupa ce tratamentul conservator – medicamentos, recuperare medicala – s-a dovedit ineficient.

2. Hernia de disc poate fi operata dar nu trebuie operata decat in cazuri bine argumentate!

3. Diferenta fata de cum se opera acum 20 de ani este foarte mare.

4. Interventile minim invazive cu microscop operator au devenit ,,standardul de aur” pentru tratarea herniilor de disc. Pacientul poate sa se ridice si sa mearga chiar in aceeasi zi dupa operatie.

5. Hernia de disc nu dispare fara tratament chirurgical si fara operatie este posibil doar minimalizarea unor simptome, deseori temporar. Totusi organismul nostru are o mare plasticitate si unii pacienti, cu timpul, se adapteaza la situatia data.

6. La Iasi se fac de operatii ca la Viena. Pacientii nu vor mai fi nevoiti sa se trateze in strainatate.

7. Robotul este unicat in tara si singurul din lume ca versiune.

8. Peste 6 milioane de pacienti pot benecia de aceasta noua facilitate medicala.

9. Pacientii cu patologie traumatica, tumorala, degenerative sau copiii cu deformari ale coloanei (precum scoliozele) vor beneficia de acest tip de interventii.

10. Robotul Mazor X a costat 1,2 milioane de euro si a fost achizitionat cu sprijinul Consiliului Judetean si al Ministerului Sanatatii. Domnul presedinte Maricel Popa a sustinut acest proiect major pentru sanatatea iesenilor si nu numai.

11. Interventia este minim invaziva, dureaza extrem de putin (chiar putin peste 1 minut) si este foarte precisa si extrem de sigura (previne erorile umane).

12. Se reduce timpul de spitalizare (la 2-3 zile) iar perioada de recuperare este mult mai scurta.

13. Sanatatea se trateaza cu masuri concrete!” se arată în postarea publicată pe Facebook de Tudor Ciuhodaru.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *