Biserică Ortodoxă Greacă demolată în Turcia

Biserica ortodoxă greacă Sf. Gheorghe, care a fost restaurată și transformată în centru cultural de către municipalitatea Nilüfer din orașul Bursa din Turcia, a fost preluată din municipalitate și transferată către o Fundație Islamică. Clădirea istorică, care a fost neglijată timp de 7 ani, a fost distrusă ieri seară, a relatat Gazete Duvar .

Biserica ortodoxă greacă Sf. Gheorghe, despre care se estimează că a fost construită în 1896, a fost transformată în moschee, dar a fost abandonată după ce a fost construită Moscheea Yeni Özlüce. Municipalitatea Nilüfer, care a preluat clădirea istorică în 2006, a restaurat clădirea în cadrul proiectului aprobat de Consiliul pentru conservarea patrimoniului cultural și natural și a deschis-o ca și Casa de cultură Özlüce în 2009.

Când clădirea a fost abandonată, a fost restaurată de municipalitatea Nilüfer și transformată în Özlüce Kultürevi.

Municipiul Nilüfer, dorind să conserve Biserica Ortodoxă Grecească Sf. Gheorghe, cunoscută sub numele de „Hagia Sofia din Bursa”, deoarece a fost folosită atât ca biserică, cât și ca moschee, în generațiile viitoare, a organizat diverse evenimente culturale în istoricul istoric. clădire. Cu toate acestea, în 2013, ca urmare a procesului intentat de Direcția regională a fundațiilor, Özlüce Kultürevi a fost preluat din municipalitatea Nilüfer și înregistrat la Fundația Moscheea Satului İnesiye.

Clădirea istorică, a cărei ușă a fost încuiată după ce a trecut la fundația islamică, nu a fost întreținută de ani de zile și au început să apară fisuri în clădire. Notând situația către Direcția regională a fundațiilor și atrăgând atenția asupra pericolului demolării, municipalitatea Nilüfer a încercat din nou să preia jurisdicția asupra acestei biserici în 2016 și a cerut clădirea să fie alocată municipalității pentru renovare. Cu toate acestea, s-a afirmat că această clădire poate fi folosită doar ca moschee.

Municipalitatea Nilüfer a avertizat asupra demolării în 2019 și a cerut clădirea să fie alocată iar către municipalitate. Cu toate acestea, a fost refuzată. Clădirea istorică, lăsată nesupravegheată timp de 7 ani, a fost demolată aseară.

Primarul Nilüfer, Turgay Erdem, a declarat: „Am restaurat acest loc și am cheltuit aproximativ 2 milioane de lire turcești. Scopul nostru a fost să transformăm locul, care nu este folosit ca moschee, într-un centru cultural și să îl protejăm. Ne-am făcut partea noastră pentru a transmite o moștenire culturală generațiilor viitoare. Cu toate acestea, Fundația [Islamică] au luat clădirea istorică într-un mod lipsit de sens, a lăsat-o să putrezească. Timp de 7 ani, nimeni nu a revendicat această structură. Banii publici au fost irosiți din cauza acestei neglijențe. Cine va explica acest lucru? Vom depune o plângere penală împotriva celor responsabili. ”

Afirmând că doresc ca Biserica să fie realocată sau închiriată municipalității în scopul renovării, atrăgând atenția asupra fisurilor și a pericolului de prăbușire a clădirii timp de șapte ani, Erdem a spus: „Astăzi, solicităm iar. Avem toate detaliile proiectelor clădirii, putem restabili această structură de la zero, dacă este necesar. Atâta timp cât ni se alocă.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.