Bin Laden n-a fost omorat asa cum spun americanii

osama-bin-ladenSeymour Hersh, laureat cu premiul Pulitzer, sustine intr-un editorial intr-un cotidian de mare tiraj, ca Administratia americana a mintit publicul cu privire la felul in care a fost omorat pe Osama bin Laden in mai 2011. Ziaristul Hersh a publicat un articol care se bazeaza pe o singura sursa anonima pentru a pune sub semnul intrebarii povestea oficiala a mortii teroristului ce s-a aflat in spatele atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Casa Alba a precizat ca bin Laden a fost ucis intr-o lupta cu trupele speciale americane si ca oficialii pakistanezi nu au stiut dinainte ca va avea loc raidul de pe teritoriul lor. Hersh sustine insa ca, desi operatiunea a fost exclusiv americana, oficialii pakistanezi de inalt nivel au asistat la aceasta. Mai mult, bin Laden nu se ascundea in Pakistan, asa cum sustine Casa Alba. Hersh arata ca serviciile de informatii pakistaneze (ISI) il tineau prizonier pe bin Laden. Un fost ofiter de informatii pakistanez ar fi oferit informatii SUA cu privire la locul unde se afla teroristul, in schimbul recompensei de 25 de milioane de dolari.

Citiți și:  Elicopter militar doborât în Afganistan. Cel puțin nouă morți

Jurnalistul sustine ca principala sa sursa din America este un inalt oficial din serviciile de informatii, care ramane neidentificat de Hersh. Acesta mai spune ca are si surse din Pakistan si doi consultanti din America ce au lucrat mult timp pentru Special Operations Command. Hersh subliniaza ca pakistanezii il tineau captiv pe bin Laden din 2006, pentru a-l folosi in avantajul lor impotriva talibanilor si gruparii al Qaida.

Chiar daca americanii sustin ca l-ar fi capturat viu pe terorist daca ar fi putut, si ca acesta a murit intr-un schimb de focuri, Hersh spune ca nu a existat nicio confruntare cu bin Laden, pentru ca paznicii serviciilor pakistaneze de informatii plecasera. In fine, bin Laden nu ar fi fost ingropat in mare, conform preceptelor islamice, ci ramasitele sale, inclusiv capul, au fost puse intr-un sac si, in timpul intoarcerii echipei speciale la Jalalabad, au fost aruncate peste muntii Hindu Kush. Casa Alba nu a raspuns solicitarilor lui Hersh pentru comentarii. (sursa)

Citiți și:  Elicopter militar doborât în Afganistan. Cel puțin nouă morți
103 vizualizări

Susțineți presa independentă. Ne puteți sprijini printr-o donație prin PayPal:

LASA UN COMENTARIU