Belgia a legalizat EUTANASIEREA copiilor “cu capacitate de discernamant”

Copiii din Belgia afectaţi de o boală incurabilă vor putea, ca şi adulţii, să aleagă eutanasierea pentru a-şi scurta suferinţa, în ciuda opoziţiei anumitor medici pediatri şi a bisericii catolice, scrie AFP.

Deputaţii belgieni au adoptat definitiv, joi, o modificare a legii din 2002 care autoriza eutanasia pentru adulţi, extinzând-o la “minorii cu capacitate de discernământ”.Textul, deja aprobat de Senat, a fost adoptat cu 86 de voturi pentru, 44 împotrivă şi 12 abţineri. Belgia, ţara cu tradiţie catolică, devine astfel a doua ţară din lume, după Olanda, care autorizează, în condiţii stricte, eutanasierea minorilor.

Dar, acolo unde legislativul olandez a prevăzut o vârstă minimă, aleşii belgieni au optat pentru noţiunea mai flexibilă de “capacitate de discernământ”.

Citiți și:  TARA care a aprobat EUTANASIA la cerere

Potrivit unui sondaj apărut în octombrie, 73% dintre belgieni se declară în favoarea extinderii la minori a dreptului la eutanasiere.

Legea prevede o serie de condiţii stricte: minorul va trebui să se afle într-o situaţie medicală fără posibilitatea de vindecare şi în care decesul intervine în viitorul apropiat, să aibă o “suferinţă fizică constantă şi insuportabilă care nu poate fi alinată şi care rezultă dintr-o afecţiune accidentală sau patologică gravă şi incurabilă”.

Capacitatea copilului de a înţelege “caracterul ireversibil al morţii” va fi apreciată de la caz la caz de o echipă medicală şi de un psihiatru sau psiholog independent. Este nevoie şi de consimţământul părinţilor.

Citiți și:  TARA care a aprobat EUTANASIA la cerere

Potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 1.500 de adulţi aleg eutanasierea în fiecare an, ceea ce reprezintă circa 2% din totalul deceselor din regat. De pe HotNews

25 de vizualizări

Susțineți presa independentă. Ne puteți sprijini printr-o donație prin PayPal:

LASA UN COMENTARIU