BAT TOBE DE RĂZBOI. Rusia trece la un nou nivel cu ameninţările: Dacă interesele noastre sunt atacate, răspundem în Ucraina la fel ca în Georgia, în 2008

minrus
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că în cazul în care interesele ţării sale în Ucraina vor fi atacate, Rusia va răspunde ca în Georgia, în 2008, relatează AFP.

Rusia plusează în conflictul cu Ucraina şi merge mai departe cu ameninţările, ajungând, de această dată, la ipoteza repetării războiului din Georgia, din 2008. “Dacă interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruse sunt atacate în mod direct, aşa cum au făcut în (teritoriul separatist georgian) Osetia de Sud, nu văd altă cale decât de a răspunde, cu respectarea dreptului internaţional”, a declarat şeful diplomaţiei ruse pentru postul de televiziune RT.

Între timp, guvernul lui Arseni Iaţeniuk a încetat oficial armistiţiul de Paşti şi a reluat „operaţiunea antiteroristă” din estul ţării, care îi vizează pe separatiştii pro-ruşi.

Citiți și:  Lumea este in alerta. A început „prima etapă a invaziei Ucrainei”: Lovituri letale pentru a genera panică

În 2008, regiunile pro-ruse ale Georgiei – Abhazia şi Osetia de Sud, s-au separat de facto de Tbilisi, după un război de 5 zile în care Georgia a fost cât pe ce să fie ocupată pe de-a întregul de armata Rusiei. Regiuni cu populaţie rusească semnificativă (sau căreia i s-a oferit posibilitatea să obţină foarte uşor cetăţenia sau paşaportul rusesc) ca şi în Crimeea, cu trupe ruseşti de “menţinere a păcii” staţionate în zonă, chemate de autorităţile regionale, autorităţi care se aflau în conflict deschis cu administraţia centrală condusă de preşedintele pro-european Mihail Saakaşvili, Abhazia şi Osetia de Sud mai încercaseră separarea de Georgia, fără succes.

Au reuşit în august 2008, când Saakaşvili a căzut în plasa provocărilor armate lansate de Rusia în Osetia şi a răspuns de asemenea armat, sub pretextul că îşi apără populaţia. A fost exact scuza necesară pentru o invazie armată de proporţii a Rusiei în Georgia, ale cărei tancuri au ajuns să bombardeze chiar capitala Tbilisi, într-un mini-război de cinci zile la capătul căruia Georgia a fost cât pe ce să devină regiune rusească. Rezultatul: Georgia a pierdut de facto 20% din teritoriu, Abhazia şi Osetia de Sud sunt regiuni autonome nerecunoscute internaţional decât de Rusia şi de alte câteva state prietene, cu armată rusească pe teritoriul lor, chiar dacă nu au fost anexate oficial şi deschis de către Rusia. – Sursa: Gandul

Citiți și:  Tensiune MAXIMA! Rusia trece la AMENINTARI în fața presiunilor occidentale

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *