Băsescu, declaratie EXPLOZIVA in Parlamentul European. News alert

Traian Băsescu nu mai este atât de prezent în viața publică cum era în perioada în care conducea România. Cu toate acestea, el este extrem de implicat în lume politică, ba chiar pare să știe extrem de multe lucruri legate de acest domeniu. Tocmai din acest motiv a ținut un discurs în Parlamentul European cerându-le europarlamentarilor să nu se grăbească să judece situația din Kazahstan.

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a explicat situația din Kazahstan într-o intervenție în plenul Parlamentului European. Acesta a recomandat europarlamentarilor să nu se grăbească să judece acțiunile președintelui Tokayev, venind și cu o serie de afirmații pentru a-și expune punctul de vedere.

”Domnule Preşedinte,

Doamnă comisar,

De la preluarea funcției în 2019, Președintele Tokayev a încercat să facă o deschidere a țării către democrație, inițiind o serie de reforme.

Inițial, manifestațiile de protest au fost masive dar pașnice, declanșatorul acestora fiind creșterea explozivă a prețurilor la combustibil pe fondul nemulțumirilor acumulate de populație atât în privința nivelului de trai dar și în privința respectării drepturilor fundamentale.

Citiți și:  Preşedintele Tokaev: 'Am dat ordin Armatei să deschidă foc fără somație. Teroriștii trebuie lichidați'

Ulterior, clădiri administrative au fost atacate de grupuri violente, iar intervenția forțelor de ordine, lipsite de pregătirea necesară pentru a face față evenimentelor, a generat escaladarea violenței.

Lipsa de încredere în structurile de securitate conduse de fostul președinte Nazarbaiev și camarila acestuia, a fost de natură a genera neîncredere în voința acestor forțe de a restabili ordinea constituțională, ceea ce a determinat apelul la intervenția Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Este prematur să tragem concluzii definitive asupra evenimentelor din Kazahstan.

Președintele Tokayev a anunțat o listă a reforme economice și sociale care vor fi implementate în perioada următoare de către noul guvern.

Rusia ar putea fi bună de plată
Chiar dacă și-a retras trupele, Rusia va încerca să tragă foloase maxime din faptul că a salvat regimul.

Citiți și:  ALERTA la nivel mondial, după revoltele sangeroase din Kazahstan. Forţele de ordine au deschis focul asupra manifestantilor pasnici

Federația Rusă este în situația de a constata că după Belarus, în Kazahstan, o altă fostă componentă a URSS de la frontiera sa, a fost necesară intervenția armatei pentru înăbușirea revoltei populației.

Rusia riscă să plătească un preț greu al jocului pe care îl face pe seama reducerii extracției și a creșterii prețurilor la combustibili fosili. Iar prețul ar putea fi chiar propria-i stabilitate internă.

China are nevoie de un Kazahstan stabil, care să continue furnizarea de materii prime ieftine.

Kazahstanul are nevoie acum de consolidarea relațiilor economice și politice cu Uniunea Europeană.”, spune Traian Băsescu în intervenția sa din plenul Parlamentului European.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.