Barna in razboi TOTAL cu Orban: Se știa, nu poate fi subiect de negociere! MIZA este uriasa

Ludovic Orban și Dan Barna se contrează de la distanță, în conferințe de presă.

Întrebat dacă PNL susține înființarea unei Agenții pentru Investiții în Infrastructura de Sănătate, în contextul PNRR, Ludovic Orban, lider al PNL, a răspuns: ”Noi n-am susținut, nu s-a discutat în coaliție și nu s-a luat o decizie să se înființeze o agenție pentru PNRR. Gândiți-vă că termenul de înființare a acelei agenții e 31 dec. 2022. Noi trebuie să contractăm 70% din sumele alocate până în 31 decembrie 2022, conform regulamentului european. Păi noi, dacă folosim timpul ăsta pentru a înființa agenția, când se va înființa, nici nu va avea timp să deruleze procedurile de licitație. Punctul de vedere exprimat în coaliție a fost pentru entitățile care au documentații mature, derularea procedurilor să se facă de către cel care deține spitalul sau care urmează să-l dețină, indiferent că e vorba de Consiliu Municipal, Județean sau Minister, care au proiecte mature și trebuie să deruleze licitația, pentru a putea să ne încadrăm și a putea finaliza proiectele.” Președintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că-n acest aspect și el, și premierul Florin Cîțu au aceeași opinie ”de bun simț”.

Citiți și:  Orban dă detalii despre „răfuiala” cu Cîțu din Parlament: ‘Să îți fie rușine, nesimțitule, că nu mi-ai dat cuvântul!’

Renunță România la Agenție?
”Așa mi se pare normal” a răspuns Ludovic Orban, întrebat fiind dacă România va anunța Comisia Europeană (CE) că renunță la Agenția Investiții în Infrastructura de Sănătate. ”Acolo nu scrie că toate proiectele se vor derula prin agenția respectivă, eu zic că se poate păstra înființarea Agenției, că ea e finanțată, nu e obligatoriu s-o scoți, numai că derularea proiectelor care urmează să fie finanțate prin PNRR trebuie să fie realizate de cei care dețin spitalele” a completat liderul PNL.

Agenția, cel mai important subiect discutat astăzi în USR
Nu de aceeași părere este și Dan Barna, co-lider al USR. La ședința USR de astăzi, ”cea mai importantă discuție” a fost despre Agenții pentru Investiții în Infrastructura de Sănătate. ”Am văzut diverse puncte de vedere cel puțin surprinzătoare în spațiul public” a afirmat Dan Barna, în conferința de presă ulterioară celei ținute de Ludovic Orban. ”Această Agenție se regăsește în programul de guvernare, e parte a programului de guvernare, negociat și agreat cu reprezentanții PNL, UDMR și, evident, USR PLUS” a continuat liderul USR, care a subliniat că e o agenție care-și propune ”să facă posibile” investițiile în infrastructura de sănătate și construcția de spitale în România.

Citiți și:  Contre violente la varful USR. Amenintari cu DEMISIA

”Am văzut diverse puncte de vedere că nu se știa, că nu s-a auzit. E un subiect agreat în programul de guvernare, care nu este și nu poate fi un subiect de negociere” a continuat Dan Barna. El a spus că este vorba despre reorganizarea unei structuri existente în Ministerul Sănătății.

Liderul USR a revenit ulterior pe subiect acuzând că Ministerul Sănătății și-a arătat incapacitatea în domeniu. ”Dacă mai vrem să pierdem încă 1 an și jumătate – 2 ani, sigur, putem s-o facem în 2023, numai că cu cât o facem mai târziu, cu atât șansa să absorbim resursele pentru construirea de spitale se îndepărtează, atât de simplu este” a mai spus el, în contradicție cu Orban care afirma că tocmai această agenție întârzie investițiile în infrastructura din sănătate.

Sursa: dcnews.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!