Avertisment: Europa sta pe o bomba demografica cu ceas

Europa sta pe o adevarata bomba cu ceas demografica, avand in vedere faptul ca populatia sa imbatraneste, iar rata somajului in randul tinerilor se afla la un nivel record, a declarat directorul general al Organizatiei Internationale a Muncii, Guy Ryder.

Ryder a afirmat, cu ocazia summitului G20 din Rusia, ca liderii politici nu au luat suficiente masuri pentru a rezolva aceasta problema, relateaza CNBC.

„Daca nu vom integra acesti tineri in campul muncii, avem de a face cu o bomba cu ceas demografica. Somajul in randul tinerilor este dublu, triplu peste nivelurile normale si trebuie sa le gasim locuri de munca din foarte multe motive”, a spus Ryder.

Potrivit acestuia, este important ca problema sa nu fie ignorata pe fondul discutiilor cu privire la Siria ce vor avea loc in cadrul intrunirii, in contextul in care tensiunile in crestere din Orientul Mijloc par sa domine agenda din acest an.

„Trebuie sa stam cu ochii pe problema locurilor de munca. Trebuie sa ne amintim ca liderii care s-au adunat aici guverneaza tari in care exista 93 de milioane de oameni fara locuri de munca, iar acest numar creste in pofida sentimentului ca am depasit cel mai dificil moment al crizei”, a adaugat seful Organizatiei Internationale a Muncii.

Comentariile sale vin intr-un moment in care, in pofida observarii unei imbunatatiri a contextului macroeconomic in Europa, somajul se afla la cote istorice. Astfel, in zona euro, rata somajului a fost de 12,1% in iulie, la acelasi nivel consemnat luna anterioara.

Tarile cu cele mai reduse rate ale somajului sunt Austria (4,8%), Germania (5,3%) si Luxemburg (5,7%), iar cele mai ridicate rate se afla in Grecia (27,6%) si Spania (26,3%).

Ingrijorare mare la Bruxelles fata de somajul in randul tinerilor

In schimb, in randul tinerilor cu varste sub 25 de ani, rata somajului a urcat la 24% de la 23,9%. In Spania si Grecia, unu din doi tineri este somer. Pentru aceasta categorie, rata somajului este de 7,7% in Germania si de 9,2% in Austria (9,2%).

Viitor sumbru pentru Grecia: Somaj de peste 30% in 2014

In Romania, in luna iulie 2013, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,5%, aflandu-se la acelasi nivel cu luna anterioara si in crestere cu 0,5 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna iulie 2012, conform datelor Institutului National de Statistica.

Ministrul Muncii il contrazice pe Basescu: Somajul era mai mare in 2010

LASA UN COMENTARIU