Avertisment dur din partea ANM! Un CICLON va lovi România. Cod portocaliu de fenomene periculoase

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, anunță fenomene extreme pentru perioada următoare. Aceasta a mai spus, în emisiunea Sinteza Zilei, că un ciclon se va forma în Marea Neagră și că va ajunge și în România.

Avertisment dur din partea ANM! Un ciclon va lovi România
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunță că până la data de 21 iunie de vom avea parte de o vreme ploioasă în România, precizând că vor fi emise mai multe avertizări de tip cod galben sau portocaliu.

”Până în jurul datei de 21 iunie vom vorbi în fiecare zi de mesaje meteorologice generale de tip cod galben sau portocaliu pentru că fenomenele meteorologice extreme ce caracterizează condițiile de instabilitate atmosferică accentuată vor fi prezente, în special, în jumătatea estică a țării.

După cum bine știm, până în această seară la ora 23:00 vorbim de 10 județe din partea de est a ţării care se vor afla în continuare sub incidența avertizării meteorologice de cod portocaliu, acolo unde la nivel local perioadele de instabilitate atmosferică accentuată vor aduce în continuare cantități de precipitații ce pot depăși pe arii restrânse 50-60 de l/mp. Nu în ultimul rând, încă 15 județe sub incidența codului galben. Vorbim de cantități de precipitații între 35-50 l/mp.”, spune directorul ANM.

10 județe sub cod galben
Directorul ANM a mai spus că până joi la ora 10:00, 10 județe din sud-estul și estul țării vor rămâne sub cod galben de instabilitate atmosferică accentuată caracterizate prin adverse cu caracter torențial.

”Nu în ultimul rând, intensificări ale vântului care la rafală pot depăși 45-55 de km/h și de asemenea cantități între 40-50 l/mp.

Până duminică seara va fi în vigoare și o informare meteorologică ce vizează în continuare producerea și posibilitatea, cu o probabilitate foarte mare, să avem în continuare astfel de manifestări.

Practic mâine vom actualiza, așa cum am făcut-o de la 1 iunie și până în prezent, mesajele generale, alertele meteorologice generale pentru zonele care vor fi vizate de evoluția manifestărilor de instabilitate atmosferică accentuată”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu.

Ciclon în Marea Neagră
În plus, Elena Mateescu a precizat că vineri se va forma un ciclon deasupra Mării Negre și că acesta va ajunge și în România.

„Da, este posibil ca în continuare în jumătatea estică și mai ales partea de sud-est a țării, mă refer la partea de est a Munteniei, Dobrogea,sudul Moldovei să fie cele mai afectate mai ales începând de joi noaptea și pe parcursul zilei de vineri de cantități de precipitații mai importante și să discutăm pe parcursul perioadei cu precipitații care să depășească în continuare la nivel local 30-50 l/mp și de intensificări ale vântului pe perioada ploilor cu viteză de 45-50 km/h, să vorbim de vijelii și izolat căderi de grindină”, a spus Elena Mateescu, director ANM la Antena 3.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!