Avertisment ANM! Se anunță furtuni intense și tornade in aceasta vara


Vara 2020 ne va surprinde cu noi fenomene meteo extreme, avertizează meteorologii, care spun că trebuie să ne aşteptăm inclusiv la tornade în România. Printre cei mai afectaţi de schimbările climatice sunt agricultorii, care se luptă deja cu seceta devastatoare pentru recolta din acest an.

Expertul ANM Roxana Bojariu atrage atenţia că, pe baza modelelor dezvoltate de climatologii americani, mișcarea aerului se modifică la nivel global, ceea ce va va avea ca efect, printre altele, un sezon de furtuni mai intense decât până acum. Acest lucru va afecta și România, unde fenomenele extreme își vor face apariția mai des și mai puternic, indiferent dacă e vorba de caniculă sau de tornade.

Modificarea mișcării aerului la nivel global, în jurul tropicelor, va favoriza un sezon al furtunilor mai intens decât în anii trecuți. Puterea uraganelor crește o dată cu temperatura apei la suprafața oceanelor, a explicat Roxana Bojariu sâmbătă, la Digi24. Ea a spus că se ia în calcul introducerea categoriei 6 la uragane, pentru cele care dezvoltă vânturi de peste 252 km/h (în momentul de față, uraganele sunt clasificate de la 1 la 5, în funcție de puterea vântului).

Toate aceste modificări climatice vor avea consecințe și România, unde ne putem aștepta în continuare la fenomene extreme, dar de intensitate mai mare: vânt, furtuni, tornade, valuri de caniculă.

“Modelele arată că vor fi alternanțe de perioade lungi de căldură intensă, cu perioade scurte de furtuni violente, cu manifestări foarte locale“, a mai declarat Roxana Bojariu. Acest lucru poate avea efecte negative asupra solului, care va primi cantități masive de apă pe suprafețe restrânse, ceea ce poate afecta agricultura, dar și comunitățile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.