Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
JUSTITIESOCIETATE

„Avea plicuri cu cash și-n lenjeria de pat!”. Bani găsiți în casa unei șefe de la spitalul județean: 150 900 lei, 41 430 euro, 1350 dolari și 80 lire

spaga

Florica Preda, fosta șefă a serviciului de Resurse Umane din cadrul celui mai mare spital din Prahova și una dintre cele mai vechi angajate ale acestei unități medicale, și-a încheiat cariera ”triumfal” cu pernele din dormitor umplute cu plicuri cu bani, scrie ziare.com .

În dormitorul femeii, inclusiv în lenjeria de pat, dar și prin sertare și cărți, au găsit procurorii banii din șpăgi pe care doamna Preda, așa cum era cunoscută printre angajații din Spitalul Județean Ploiești, i-a primit pentru a face angajări sau pentru a muta asistentele de la o secție la alta în funcție de preferințe.

Sunt acuzațiile procurorilor care au găsit în casa fostei șefe HR a spitalului județean bani pe care femeia nu i-a putut justifica: 150 900 lei, 41 430 euro, 1350 dolari și 80 lire (GBP). Banii erau păstrați în plicuri de diverse mărimi, fiecare plic conținând sume variind între 200 și 5000 de euro / sau 500 – 10.000 lei.

Întrebată de unde are acești bani, având în vedere că din actele verificate de anchetatori femeia trăia doar din salariul primit de la Spitalul Județean, Florica Preda s-a încurcat în explicații. A invocat o moștenire, o vânzare de teren din 2007, pensia mamei, economiile de-o viață, bani rămași de la soț care avea un salariu mare. Explicațiile nu au ținut în fața instanței. Vânzarea de teren din 2007 nu putea justifica plicurile de bani din diferite valute găsite în fețele de pernă în anul 2022. Pensia mamei era mult prea mică pentru a acoperi suma uriașă de bani dosită prin casa Floricăi Preda, iar de soțul său divorțase cu mulți ani în urmă.

”…potrivit declarațiilor de avere depuse de inculpata începând cu anul 2009, nu figurează nicio suma primita cu titlu de cadou. În ceea ce privește susținerea inculpatei conform căreia soțul său a avut venituri salariale mari, trebuie făcută mențiunea că, în conformitate cu datele existente în baza de date a Evidenței Populației DEPABD, figurează divorțată de fostul său soț din anul 1995, astfel că nu poate exista o legătură de cauzalitate între salariile fostului său soț și sumele păstrate de aceasta în imobilul în care locuiește”, se arată în motivarea instanței.

Florica Preda a ajuns în fața instanței pe final de pandemie. Procurorii din Prahova urmăreau deja un grup de îngrijitoare, asistente, instalatori și brancardieri care se ocupau cu racolarea persoanelor dispuse să plătească pentru vaccinare ”la chiuvetă”. S-a dovedit ulterior că același grup de persoane avea o strânsă legătură cu șefa serviciului resurse umane din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Preda nu se ocupa de vaccinare falsă, ci de angajări pe bani. Era perioada în care criza de personal auxiliar era mare mai ales în secțiile unde erau îngrijiți bolnavii de COVID-19, astfel că se făceau angajări.

Cine era dispus să plătească între 500 și 800 de euro avea postul asigurat în spital ca infirmier sau ca asistent, în funcție de experiență sau studii. Se vorbea inclusiv de faptul că inclusiv mutarea asistentelor de la o secție la alta se făcea tot contra cost.

Florica Preda nu a fost judecată în Prahova, ci în Dâmbovița, dosarul ei, în care a fost acuzată de luare de mită, fiind strămutat în județul vecin. Sentința Tribunalului Dâmbovița nu este definitivă, de altfel, Preda a făcut deja apel la această sentință. Cauza va ajunge să fie judecată tot în Prahova, la Curtea de Apel Ploiești.

Se pare că nemulțumirile țin de sumele de bani puse sub sechestru de autorități.

Instanța a decis ”să confiște de la inculpata Preda Florica sumele de 25.450 lei şi 500 euro, dobândite prin săvârşirea infracţiunii de luare de mită, asupra cărora a fost instituit sechestrul asigurător:

confiscă de la inculpata Preda Florica sumele de 9.553 lei, 40.930 euro, 1.350 dolari şi 80 lire ce provin din activităţi infracţionale (sume ce au fost ridicate de la domiciliul acesteia), asupra cărora a fost instituit sechestrul asigurător

menţine măsura sechestrului asigurator instituită prin ordonanţa nr.352/P/2021 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova din data de 01.11.2021, astfel cum a fost menţinută prin ordonanţa procurorului din 20.04.2022, asupra sumelor de 150.900 lei, 41.430 euro, 1.350 dolari, 80 lire”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Chiar dacă Preda a fost găsită vinovată pentru corupție, instanța a considerat că nu se cade ca fosta șefă a HR de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești să meargă în penitenciar, o pedeapsă de închisoare cu suspendare fiind suficientă.

”(…)este de necontestat că fapta comisă este una gravă, însă justa individualizare a executării pedepselor nu presupune o supraestimare a pericolului social al faptelor în detrimentul acelor împrejurări ce caracterizează pe făptuitori. În acest sens, în opinia instanţei, stabilirea unei pedepse cu executare în detenţie ar însemna ignorarea unor elemente ce caracterizează favorabil pe inculpată şi care, în aceste condiţii, ar imprima un caracter excesiv pedepselor”, au motivat judecătorii dâmbovițeni.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.