DISCRIMINARE DUSĂ LA EXTREM! Autoritățile NU mai iau în calcul TESTAREA | Nevaccinații, lăsați pe dinafară. Explicaţiile lui Cîțu

Nevaccinatii nu mai pot intra în restaurant sau cinematograf nici cu test, dacă rata de infectare trece de șase la mie. Decizia a fost luată în ședința de joi seară a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Autoritățile au decis ca accesul în baruri sau săli de spectacol să fie permis doar persoanelor vaccinate și celor care au trecut prin boală. Interdicția se va aplica în localitățile unde rata de infectare depășește șase la mie.

Premierul Florin Cîțu a explicat decizia CNSU de a nu mai lua în considerare testarea ca excepție de la regulile din timpul stării de alertă, în localitățile în care incidența depășește 6 la mia de locuitori.

Persoanele cu test nu mai au parte de excepții

Oficialul a precizat, totodată, care sunt cele două mari modificări în măsurile adoptate joi seara, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

„Sunt două modificări. Cea referitoare la școli și am spus acolo că rămân cu prezență fizică (peste 6 la mia de locuitori – n.r.) şi vor fi acele teste non invazive care se vor face şi decizia va fi de la Ministerul Sănătății şi Ministerul Educației, dacă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână.

Şi cealaltă decizie este doar o modificare, peste 6 la mie păstrăm activitățile așa cum sunt, activitățile economice, şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activități, dar scoatem partea de testare, deci rămâne trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces.”

Florin Cîțu: „Cei care sunt testați se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI”

Ni se spune de la specialiști că e mai sigură această variantă, cei care sunt testați se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI, există acest risc mai mare, se îmbolnăvesc şi nu se ştie cum va evolua boala, și atunci, pentru cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală, riscurile sunt mai mici, chiar dacă se infectează din nou.

E un fel de managementul riscului, de a reduce riscul pentru aceste persoane să se îmbolnăvească și apoi să aibă complicații. Masca a rămas, peste 6 la mie, dar în aer liber, în zone aglomerate. Pe timp de noapte, circulația rămâne pentru persoanele vaccinate și trecute prin boală”, a explicat Florin Cîțu, joi seara, la TVR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *