AUSCHWITZ, dincolo de gardurile unui AZIL din BUZAU

ausch

Copii rahitici, pacienţi obligaţi să muncească, bolnavi suprasedaţi şi încuiaţi în cameră şi saloane neîngrijite sunt câteva dintre aspectele semnalate la azilul privat din localitatea buzoiană Aldeni de membri ai Centrului de Resurse Juridice. În urma raportului acestora, procurorii buzoieni au pornit o anchetă, iar Direcţia de Asistenţă Socială a trimis o echipă de control.

În Căminul de Vârstnici şi Adulţi cu Dizabilităţi din Aldeni trăiesc peste 90 de suflete, tineri cu handicap mintal, laolaltă cu bătrâni părăsiţi de familii. Dorm în camere mici, neaerisite, pe lenjerii de pat deteriorate.

Pentru că numărul angajaţilor este suficient, personalul recurge uneori la blocarea asistaţilor în camere sau chiar legarea lor de paturi.

Nu de puţine ori, vârstnicii din azil sunt nevoiţi să îndure un tratament asemănător celui administrat pacienţilor cu handicap psihic.

Sectorul destinat copiilor cu boli psihice severe pare a fi mai degrabă salonul unui lagăr de exterminare. Printre pacienţi se află şi Ionuţ, un adolescent transferat dintr-un centru de plasament din Bucureşti care pare a fi un schelet ambulant. La 15 ani, cântăreşte numai 30 de kilograme.

”La masa de prânz mănâncă două porţii dar tot nu se îngraşă. Ne-a fost adus din Bucureşti, cu o malformaâie şi mai mult de atât nu avem ce să-i facem”, spune o infirmieră.

Azilul se autogospodăreşte însă la muncă sunt folosiţi tineri din rândul pacienţilor. Unul dintre cei exploataţi este Emil, un bărbat de 38 de ani. ”Eu sparg lemne pentru ţigări. E afacerea mea cu domnu’ director”, ne spune Emil.

Neregulile din azilul privat au fost descoperite de membrii unei fundaţii, Centrul de Resurse Juridice, care au făcut plângeri la Parchet şi autorităţile din domeniul protecţiei sociale.

Căminului este administrat de Fundaţia Alexandru Ioan Cuza şi oferă servicii unui număr de 93 de persoane, 53 cu dizabilităţi mintale şi 30 de vârstnici cu probleme sociale. Patru primării de sector din Bucureşti plătesc sume foarte mari, între 1.800 şi 3.480 lei pe lună pentru intreţinerea acestui stabiliment.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de abuzuri reclamate, căminul ar putea fi închis iar personalul medical şi managerul se vor alege cu dosare penale pentru rele tratamente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *